miercuri, 9 iulie 2014

Aurul si argintul dacic al Romaniei




Muzeul Tarii Crisurilor


Oradea


16 iulie - 31 august 2014




    Muzeul Ţării Crişurilor se pregăteşte să deschidă una dintre cele mai spectaculoase expoziţii oferite publicului în acest an, Aurul şi argintul dacic al României, pe care o va găzdui timp de o lună şi jumătate în sălile de expoziţii temporare de la Palatul baroc (B-dul Dacia nr.1-3), începînd cu data de 16 iulie 2014.
   Această iniţiativă expoziţională aparţine Muzeului Naţional de Istorie a României căruia i s-au alăturat 31 de instituţii muzeale din ţară, între care şi complexul muzeal orădean. Prima prezentare a avut loc în 2013, la Bucureşti, unde s-a bucurat de un succes remarcabil, expoziţia urmînd să fie itinerată în cel puţin 12 oraşe din ţară, primul fiind Timişoara, iar acum, Oradea. 
  Aurul şi argintul dacic al României reuneşte peste o mie de piese arheologice reprezentative, din aur şi argint, care ilustrează o perioadă de peste 6000 de ani, cuprinsă între Neo-Eneolitic şi Antichitatea Tîrzie. Obiectele prezentate, încărcate de semnificaţii şi istorie, au fost descoperite pe teritoriul României, multe dintre ele provenind din săpături arheologice, fapt care le sporeşte valoarea. Printre artefactele prezentate există atît exemplare cu o lucrătură mai simplă – de exemplu figurinele antropomorfe din Neo-Eneolitic, ce erau decupate dintr-o foaie metalică sau, mai tîrziu, unii cercei din perioada romană, care erau lucraţi dintr-o singură sîrmă de aur meşteşugit îndoită şi răsucită -, cît şi adevărate puncte de referinţă în arta metalului preţios, cum ar fi diadema de la Buneşti-Avereşti, în care siluetele animalelor fantastice şi formele florale elaborate se îmbinau iniţial cu accentele de culoare conferite de încrustaţiile cu email sau pastă de sticlă. Mărturie pentru veleităţile artistice şi îndemânarea orfevrilor de altădată sau pentru complexitatea soluţiilor tehnologice folosite pot sta piesele din inventarele ansamblurilor princiare getice (Craiova, Cucuteni-Băiceni, Poiana Coţofeneşti, Agighiol sau Peretu), diversitatea şi bogăţia de forme a orfevrăriei dacice (brăţările polispiralice de aur descoperite în zona cetăţii de la Sarmizegetusa Regia sau tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti etc.) şi, nu în ultimul rând, inventarele funerare şi tezaurele Evului Mediu Timpuriu sau Antichităţii Târzii, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni sau Histria.

Expoziţia rămîne la Muzeul Ţării Crişurilor pînă în 31 august 2014. 

Programul de vizitare:

Marţi, Joi, Sîmbătă: 10.00-15.00; Miercuri, Vineri, Duminică: 10.00-18.00. 

Preţul biletelor: 

10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu