sâmbătă, 10 mai 2014

Poate Maine




Arta plastica contemporana


Jo Winter (Germania)


Muzeul National Brukenthal, Sibiu


7 - 31 mai 2014




Locul de desfăşurare: 
Galeria de Artă Contemporană, Str. Tribunei, Nr. 6, Sibiu.
Curator: Adrian Luca

   În luna mai a anului 2014, Galeria de Artă Contemporană a Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu prezintă opera artistului german Jo Winter. 
   Acesta trăieşte şi lucrează în apropiere de Stuttgart. Expoziţia deschisă la Sibiu de artistul în vârstă de 65 de ani are caracter retroactiv şi afişează picturi din anii ‘80 şi începutul anilor ‘90 împreună cu schiţe de la sfârşitul anilor 1995 până în prezent. Lucrările sale pe pânză şi hârtie vor fi completate de sculpturi din lemn, toate sculptate cu drujba şi de multe ori înnegrite prin intermediul focului sau albite cu var.
   Jo Winter se confruntă cu problemele existenţiale, contemporane omului şi, ca un rezultat al istoriei recente a Europei, se ocupă cu predilecţie de temele violenţei şi ale războiului. Lucrările sale, fie că sunt pe hârtie sau din lemn, dau o formă intimă suferinţei cauzate de umanitate zi de zi. El reuşeşte să găsească un limbaj poetic care permite privitorului să aibă o viziune personală asupra lucrărilor sale. Artistul nu precizează dacă ne aflăm în cădere, plutim sau dacă ne aflăm pe cale de dispariţie. El nu clarifică cine este persoana responsabilă, el ţine partea victimelor.
Titlul expoziţiei: POATE MAINE / VIELLEICHT MORGEN / MAYBE TOMORROW exprimă speranţa că totul poate va fi mai bine în ziua care urmează. Că natura va fi mai puţin jefuită şi deteriorată: prin intermediul unor lucrări precum instalaţia de perete Mâine o altă zi care exprimă dezamăgirea legată de precedentele probleme ecologice. În acelaşi timp artistul ne transmite că omul ar trebui să îşi limiteze lăcomia pentru tot mai mult – în detrimentul altora şi, prin urmare, să se ajungă la diminuarea conflictelor violente. Instalaţia Linişte profundă poate fi privită ca un loc de pauză şi reflecţie.
Text oferit de curatorul expoziţiei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu