Muzeul Național Cotroceni
București
ediția a II-a, 12 - 17 mai 2014
1. atelier international de pictura deschis publicului (12-15 mai, 9:00 - 17:00)
2. masa rotunda ICOANA NOUA (vineri, 16 mai, ora 11:00)
3. vernisaj expozitie (sambata, 17 mai, ora 18:00)
Libraria Bizantina în parteneriat cu Muzeul National Cotroceni organizeaza a doua editie a simpozionului international de iconografie Sfintii Martiri Brancoveni - o icoana dincolo de timp.
Închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul Sfintilor Brancoveni, evenimentul se va desfasura în perioada 12-17 mai la Muzeul National Cotroceni din Bucuresti, invitand 12 pictori iconari renumiti din mai multe tari ortodoxe si din Sfantul Munte alaturi de reprezentati de marca fie din domeniul iconografiei, fie din acela teologic si cultural.
Simpozionul va fi alcatuit din trei componente - atelier de pictare icoane, masa rotunda si expozitie. Pe durata celor patru zile de atelier, între orele 9:00 si 17:00, participantii invitati vor realiza o icoana al carei subiect se va înscrie temei de anul acesta a simpozionului. Publicul va avea acces pe toata durata desfasurarii.
Atelierul va fi urmat vineri, 16 mai ora 11:00, de o masa rotunda cu tema Icoana Noua si sambata, 17 mai ora 18:00, de vernisajul expozitiei.
Expozitia va ramane deschisa pana în data de 25 mai si va alatura icoanelor noi, realizate în cadrul simpozionului, alte marturii ale participantilor – icoane menite a contextualiza mai bine demersul fiecaruia.
Declarat de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane drept an comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni, anul 2014 reprezinta o perioada importanta în cadrul spatiului crestin ortodox.
Astfel, contextul specific în care plasam initiativa noastra este pe de o parte cel general cultural romanesc, iar pe de alta parte cel specific iconografic ortodox contemporan. Asa cum exista un public participant consecvent ca si o nevoie permanenta a individului contemporan de a-si regasi reperele, tot astfel exista iconari care, respectand buna randuiala a canonului bizantin, înteleg sa-si asume acest canon ca pe o cautare permanenta, profunda si marturisitoare. Exista, pornind din aceste foarte schematic descrise resurse, tendinte variate de a identifica si dezvolta proiecte pe termen lung, venite din diverse spatii ale lumii ortodoxe.
Libraria Bizantina s-a înscris în cadrul unui astfel de traseu cultural printr-un eveniment ce a derulat deja prima editie în urma cu doi ani, alaturi de Grupul Eikona si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia. Propunerea de anul acesta evidentiaza asumarea unui proiect de durata al Librariei Bizantine subliniat si de seria de manifestari dedicate iconografiei si cartii religioase ortodoxe în context cultural.
Ne propunem asadar o noua editie ce încearca sa (re)construiasca un loc posibil pentru un demers iconografic care împleteste respectarea Traditiei cu sensul crestin al ideii de creativitate. Este vorba, în esenta, despre aducerea în spatiul public a icoanei ortodoxe printr-un proiect ce valorifica icoana ca organism viu, iar aici se afla de fapt argumentul esential – sensul oricaror cautari, artistice sau profund interioare.
Pentru orice alte informatii si imagini din timpul desfasurarii evenimentului
puteti contacta:
bogdan@librariabizantina.ro
ateliericoananoua@gmail.com
De asemenea, va invitam sa urmariti blogul ateliericoananoua.blogspot.ro unde vom anunta detalii din timpul derularii atelierului, imagini ale diferitelor stadii de realizare a icoanelor noi realizate de participanti precum si informatii despre vorbitorii din cadrul mesei rotunde si al vernisajului.
Participanti invitati în cadrul atelierului deschis:
1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universitatii din Atena, Grecia
2. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxa a Bisericii Sarbe pentru Arte si Restaurare din Belgrad, Serbia
3. Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria
4. Maestrul Grigore Popescu, restaurator si pictor bisericesc, Romania
5. Elena Murariu, pictor restaurator, Romania
6. Asit. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Staniloae, Universitatea A. I. Cuza, Iasi
7. Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul Universitatea Bucuresti
8. Gabriel Chituc, pictor, Romania
9. Ioan Popa, pictor, Romania
10. Daniel Codrescu, pictor, Romania
11 Parintele Iacob, Chilia Sfantul Tihon, Sfantul Munte, Grecia
12. Parintele Ilie, Manastirea Slanic, Arges
Organizator: Libraria Bizantina
Co-organizatori: Muzeul National Cotroceni, Graphais
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu