miercuri, 2 aprilie 2014

Kitsch-ul - estetica de compromis




Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti


3 aprilie 2014





   Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează joi, 3 aprilie 2014, la ora 11.00, în sala de conferinţe, masa rotundă cu tema: Kitsch-ul – estetica de compromis.
   În multe medii se pune întrebarea: De ce kitsch- ul este atât de atrăgător ?
   Răspunsul este simplu; pentru că este "frumos”, trivial, lacrimogen, linear, sclipitor şi cel mai adesea…ieftin.
   Acest aspect al societăţii moderne devine cu atât mai periculos cu cât este lipsit de simţul măsurii şi are tendinţa de a simplifica arta până acolo încât devine un surogat schematic, de serie.
   Kitsch-ul ne invadează sufletele, devenind tot mai mult un clişeu lipsit de substanţă, cu evidente tendinţe extravagante care denaturează logica proporţiilor. Există pentru că se cere, este înţeles şi imită prosperitatea într-o lume, de multe ori, frustrantă şi gri.
    Obiectivul acestei manifestări îl reprezintă preocuparea instituţiei noastre de a aduce, în actualitate, lumea valorilor estetice autentice, în antiteză cu arta subversivă, de masă, într-o societate românească în care simţul estetic nu este întotdeauna înnăscut, dar, cu siguranţă, poate fi cultivat.
    La eveniment, vor participa specialişti ai Muzeului Goleşti, profesori şi elevi de la Colegiul Liceal Naţional Zinca Golescu– Piteşti, colegiile tehnologice Dimitrie Dima şi Ioan Cantacuzino – Piteşti, precum şi de la liceele tehnologice Nr. 1 – Mărăcineni şi Vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu