luni, 3 martie 2014

Salbe din zona etnografica Alba




Muzeul National al Unirii


Exponatul lunii martie


Alba Iulia


4 - 31 martie 2014





   Marți, 4 martie 2014, ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat Exponatul lunii martie. Cu această ocazie vor fi expuse trei salbe provenite din zona etnografică a județului Alba. Astfel, una dintre ele, așa numita “salbă de bani” este alcătuită din monede exclusiv din argint de valori diferite, provenite din Imperiul Austro-Ungar, emise în timpul împăratului Franz Iosif. Monedele au fost bătute între anii 1860-1915, la monetăriile din Austria şi Ungaria, dar şi la Kremnitz în Slovacia.
   De remarcat că salbele din monede care circulau în perioada respectivă erau extreme de valoroase, fiind parte importantă din zestrea unei fete de măritat. Nu rareori valoarea unei astfel de salbe cântărea greu în înţelegerea dintre părinţii tinerilor care urmau să se căsătorească.
  Celelalte două salbă ce vor fi expuse la muzeul albaiulian fac parte din categoria aşa numitelor “salbe cu boabe” (globurele), apărute din necesitatea suplinirii salbei cu bani. Ele sunt confecţionate din bronz argintat, compuse din patru rânduri de lănţişoare.
   Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***alba24.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu