luni, 3 martie 2014

Atelier de psihlogie crestin-ortodoxa



Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Cum putem preveni adulterul ?


Libraria Predania, Bucuresti


6 martie 2014





Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa
Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan
va invita joi, 6 martie 2014, ora 19:30,
(Libraria Predania, Str. Vulturilor nr.8, Bucuresti )
la editia cu numarul 21 si va propune o discutie ampla pe
TEMA: CUM PUTEM EVITA ADULTERUL?
-Lupta cu patima desfranarii
-Arma postului
-Normal si patologic in relatiile de iubire.

Invitat permanent: Ciprian Voicila
Gazda eveniment: Nicoleta Vascan

Nota editiei:
Dragele mele si dragii mei,

   a sosit vremea intalnirii dedicate unui subiect de dialog pe cat de cunoscut, urmarit, experiat personal, blamat, barfit, pe atat de neinteles si abandonat unui ,"si ce daca” trist al consumismului hedonist in petrecerea sa cotidiana. Povestim despre adulter (infidelitate conjugala).
   In termini statistici, subiectul nu reclama o cauzalitate determinanta. Pare-se ca se intampla "pur si simplu”. "56% dintre bărbați și 34% dintre femeile care și-au înșelat cel puțin o dată partenerul au raportat că au căsnicii fericite și foarte fericite” (Glass and Wright, 1985)
   In termeni personali, adulterul este o alegere "justificata” de nestiinta sufleteasca ce apare mai mult din ratacire sau dintr-o prea mare iubire de sine si motivata de anumite dependente, conflicte conjugale, dezbinari; are indici temporali variati de la ore pana la ani de zile si incidenta dinamica de la intamplare /accident pana la un mod de viata consimtit de persoanele in cauza.
   Ce este evident dincolo de orice alt punct de vedere personal si umanist stiintific este ca “adulterul pare sa fie la fel de universal, si in unele cazuri, la fel de raspandit ca si casatoria” (Noua Enciclopedie Britanica)
    Acestea fiind spuse, consider necesar sa va reamintesc -in vederea intalnirii de joi seara si nu numai - coordonatele abordarii psihologiei ortodoxe pe care o sustin si o propun publicului larg cu nadejde la Bunul Dumnezeu Cel in Treime ca se vor mai gasi oameni care sa aiba taria intru cunoastere si indreptare catre dreapta credinta a propriei vieti.
   Daca psihologia moderna il paseaza pe om in determinarea evolutionista a lui homo sapiens si-l trateaza ca atare, tributar instinctelor, afectelor, pulsiunilor si a relatiilor de obiect, psihologia ortodoxa il afla pe om in realitatea sa fiintiala/ontologica fireasca, de ruda in Duh a Domnului, creat ,"dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu” (cf. Fac. 1,26 ) si-l trateaza cu intelegerea ca "omul este o taina”-(Pr. D. Staniloae), ca omul are o inteligenta intuitiva (nous), o inteligenta rationala (logos), are o vointa (thelesis), are puterea de a alege si are si puterea de a iubi independent de constrangerile sale psiho somatice.
    Literatura de specialitate din domeniul psihologiei abunda in explicatii si argumentari in privinta adulterului. Ba scuza , ba acuza in afara vreunei rezolvari. Vedeti dumneavoastra, pentru intelegerea realitatii adulterului e nevoie de o privire mai in esenta fiintei umane decat o poate permite psihologia.
   Sa trecem dar, asa cum frumos spune si Parintele Rafail Noica "dincolo de morala, in fiintialitate, in ontologie” pentru a intelegemai multe despre viata si propria noastra libertate!
   Va propun acum un exercitiu al ascultarii: lasati gandul adulterului deoparte ! Preluati ca tema de reflectie: desfranarea ca patima a curviei (relatii trupesti complete ce au loc intre personae necasatorite) si a preacurviei (relatii trupesti complete ce au loc intre persoane dintre care cel putin una este casatorita). E posibil sa nu va identificati cu aceasta stare, desi ati mai fi "calcat stramb” de-a lungul vietii dumneavoastra de cuplu sau ati suferit, victime fiind ale tradarii in viata de cuplu. Dar daca va identificati?! Atunci va rog frumos sa va ganditi la propria dumneavoastra casnicie si la durerea ce v-ar incerca in cazul in care ati constata ca sotul/sotia v-ar insela cu altcineva. Ce-ar mai fi de spus si ce-ar mai fi de facut?!
    Cuvantul Scripturistic ne- a anuntat si ne anunta in toata vremea : "Fugiti de defranare! Orice pacat pe care-l va savarsi omul este in afara de trup. Cine se deda desfranarii pacatuieste in insusi trupul sau. Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfant, care este in voi, pe care il aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu pret! Slaviti , dar, pre Dumnezeu in trupul vostru si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu”- (I Corinteni 6,14-20). "Caci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfintirea voastra. Sa va feriti de desfranare . Ca sa stie fiecare dintre voi sa-si stapaneasca vasul in sfintenie si cinste” –(I Tes. 4, 3-5).
    "Dumnezeu, condamnand pacatul preacurviei , incearca sa pazeasca legea dragostei. Porunca << sa nu fii desfranat>> (Ies. 20,14) constituie in realitate o prelungire a poruncii:<<Sa iubesti pe aproapele ca pe tine insuti>>(Mc. 12, 31)”- Arhimandrit Vasilios Papadaki
   Si va mai aduc in atentie un sens mai filozofic- existentialist al desfranarii (curvie si preacurvie) enuntat de un un scriitor, filozof si teolog lituanian pe nume Anastas Mateina in cartea sa Taina faradelegii: "Curvia, in esenta ei, este minciuna: minciuna nu prin cuvant , ci prin trup , iar prin intermediul acestuia, al intregii personalitati. Aceasta este minciuna in cel mai mare grad si in cea mai autentica manifestare, caci in oricare alt pacat participa numai sufletul nostru , dar in curvie participa si trupul , prin urmare, intreaga noastra personalitate.”
   Si ar mai fi de adaugat ca desfranatul /a "nu are iubire si nici macar nu se gandeste la ea; el/ea face semnul iubirii fara iubire”( A. Mateina)
   Si multe altele mai sunt de povestit dar pentru asta, va dau intalnire joi-6 martie 2014, ora 19:30 la Atelierul de psihologie crestin ortodoxa si am nadejde ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite si in prima parte si in cea de a doua parte a seratei; dam slava Prea Sfintei Treimi si Maicii Domnului ,, Ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii “si Sfantului Efrem Sirul!
   In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
   Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)

   P.S. – La fiecare editie a Atelierului vor fi extrasi DOI CASTIGATORI la ,Tombola de prim ajutor; acestia vor beneficia de o sedinta de psihoterapie gratuita cu Nicoleta Vascan, psiholog ortodox!

RSVP: Ceainaria Predania
strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti
Telefon: 0734.131.377

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu