miercuri, 5 februarie 2014

Lumea si noi (II)




Reportaj american


Golden State - Orasul Ingerilor


Varza la murat


5 februarie 2014





   Sunt evenimente de tot felul, comemorari, aniversari, sarbatori mai mult sau mai putin religioase la care, musai, este nevoie de varza murata. Pentru sarmalute, varza calita sau salata...stiti voi. 
   Si cum "mana de lucru" (apartinatoare propriei persoane) este ieftina, ca sa nu zic gratuita, nu trebuie sa treaca prea mult timp de la aterizarea Boiengului (d'ala cu "cocoasa") pe Tom Bradley Airport pana la "punerea in opera" a celor sase verze cumparate in prealabil. Acum sa nu credeti ca a fost chiar o formalitate - e nevoie de un anume tip de varza, nu prea "cotoroasa". Asa ca au fost luate tooocmai de la vreo 48 de mile de Great Los Angeles. Mai exact de la un martket mexican pe nume Vallarta. Din Baldwin Park.


    Problema problemelor a fost gasirea recipientelor "gazda". Asa ca am mobilizat toate borcanele cat de cat incapatoare; de putina sau bidon de plastic nu e cazul, va spun din start, ca sa nu mai aud comentarii. Apoi am trecut in revista rezervele strategice: porumb boabe, piper, foi de dafin, marar, usturoi (de cel chinezesc, of course), morcov si mar verde. Nu ne-au ajuns asa ca am dat o fuga (per pedes) pentru prima serie de cumparaturi din prezentul sezon...Si cum ne aflam in Little Armenia, am ajuns la Arbat de unde m-am intors in 20 de minute cu cele necesare. Vanzatoarea si patronul m-au recunoscut si mi-au zambit complice. Cred si eu, si-au castigat un nou client pentru o perioada destul de insemnata. Inca e criza si fiecare cent cheltuit la ei in magazin e cum nu se poate mai bine primit (de casa de marcat). Si ca sa nu credeti ca va vand gogosi aflati ca mi-au dat (gratuit) chiar si sacosa pentru carat cele cateva legume achizitionate. De aproape un an a intrat si aici in vigoare o lege care interzice sa mai fie date pungile sau sacosele din plastic pe degeaba. 


   Odata ajuns acasa, spalat, curatat, taiat varza si inceput,sub supraveghere, indesat varza in borcane. Pe urma turnat saramura si cam gata...Noi, cei cu munca de jos, speram ca in maximum doua saptamani sa fie totul ok; daca dati marunt din buze ca e prea scurt timpul scurs va spun ca dati degeaba. Nu suntem la prima astfel de "intreprindere" asa ca stim noi ce stim. Suntem in California, in LA; cerul e senin, si sunt spre 20 de grade (Celsius)...


    Iar daca aud comentarii de genul "da de ce nu luati varza gata murata de la magazinele sau restaurantele cu specific romanesc ?" raspunsul my friends nu e "Vanare de vant" ci: "mai buna ca la mama acasa nu gasesti nicaieri".
     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu