joi, 16 mai 2013

Institutul Cultural Roman - Filiala Tulcea


O seara turceasca pe malul Dunarii


Casa Avramide, Tulcea


17 mai 2013



„O seară turcească pe malul Dunării“, la Casa Avramide

   Vineri, 17 mai 2013, începând cu ora 17.00, Institutul Cultural Român – Filiala Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Consulatul general al Republicii Turcia la Constanța și Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Constanța organizează evenimentul O seară turcească pe malul Dunării la Casa Avramide din Tulcea.
  În deschidere vor lua cuvântul Hașim Koç, director Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța, Cristina Dinu, director ICEM și Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanța.
  În program: film de prezentare a Turciei (prezentare powerpoint - Institutul Yunus Emre și Centrul Cultural Turc Yunus Emre Constanța), recital de orgă susținut de Nejla Ali, recital de vioară susținut de Alev Gafar și un recital al Corului Kaynanalar.
  De asemenea, în cadrul evenimentului va fi vernisată expoziția itinerantă Dansul vopselei cu apa, deschisă timp de o zi la Casa Avramide. La final, participanții vor fi invitați la un workshop de pictură pe apă (arta ebru).
   Arta Ebru e reprezentativă pentru cultura tradiţională turcească, fiind cunoscută şi sub denumirea de Foiţa turcească. A apărut pentru întâia oară în oraşul Buhara din Turkistan, răspândindu-se ulterior în întreg Imperiul Otoman. Nu se poate preciza data exactă a apariţiei artei Ebru, însă se presupune că aceasta îşi are originile în secolele IX-X. Motivul pentru care nu se ştie perioada exactă este acela că artiştii de Ebru nu-şi semnau lucrările şi nu precizau nici data.
  Ebru este arta de a desena pe apă şi constă în împrăştierea pe suprafaţa apei a vopselei lichide, cu ajutorul căreia se pot realiza diverse forme florale sau geometrice, transpuse apoi pe hârtie. La realizarea desenului se foloseşte vopseaua de pământ, guma arabică, tulpina de trandafir, părul de cal şi pigmentul de plante. În trecut, Ebru era utilizată pentru înfrumuseţarea unor opere străvechi.   
  În prezent, picturile Ebru sunt înrămate şi folosite cel mai adesea la decorarea pereţilor.  Ebru este o artă dăruită de turci întregii lumi: te învaţă în primul rând să fii calm, te detaşează de cotidian, te transferă în alte lumi şi îţi oferă linişte sufletească.  
  Nu în ultimul rând, organizatorii le vor pregăti vizitatorilor ceai, cafea turcească și tradiționalele baclavale. Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu