miercuri, 8 mai 2013

De sarbatorile pascale



Diaspora romana


Liga Studentilor Romani din Strainatate


Beijing, China


4 - 5 mai 2013




   Comunitatea de români din Beijing a marcat, pentru al treilea an consecutiv, Sfintele Sărbători de Paști, mergând la Biserica pentru a lua Sfânta Lumină și ieșind la iarbă verde, în prima zi de Paști, pentru a servi împreună tradiționalaasă românească. 
   Sâmbătă, 4 mai, ora 11.30, în fața Ambasadei Rusiei, studenții români din toate părțile Beijingului se adună, unul câte unul, îmbrăcați în haine de sărbătoare, pentru a intra la singura Biserică Ortodoxă din Beijing. Un student își parchează bicicleta, după ce a parcurs mai bine de 20 de km. Când văd numărul mare de români prezenți, oficialii ruși ne zâmbesc cu căldură și ne invită politicos să intrăm. Descoperim cu stupoare frumusețea Ambasadei Rusiei la Beijing, care se laudă a fi cea mai mare Ambasadă din lume. Într-un colț în dreapta, ni se revelează o bijuterie de Biserică Ortodoxă, luminată pentru sărbătoare. Ne îndreptăm spre intrare, ne închinăm cu toții la Domnul și așteptăm. O liniște parcă de poveste. Adie un vânt cald ce aduce mireasma florilor de cireș abia înfloriți. E aceeași mireasma ca acasă. Sute de oameni credincioși, copii, părinți oameni în vârstă, doar ruși și noi, cei 16 români, cu toții tăcuți, așteptăm Clipa ! 
   Ora 12.00. Mulțimea se acoperă treptat cu lumină. Părintele Stareț, însoțit de un mai-mare al Bisericii Ortodoxe Ruse și de alți 3 preoți, ies afară și îngână încet un cântec. Se strigă în rusă de trei ori și, de fiecare data, noi răspundem: Adevărat a Înviat ! Bat clopotele! Limba română a răsunat și în mica Biserică Ortodoxă Rusă din Beijing, cântând în felul nostru tradițional și primind și noi, cei atât de departe de casă, Miracolul Învierii. 
   Duminică, 5 mai, ora 13.00, Parcul Chaoyang- cel mai mare parc din Beijing, ne adunăm în număr și mai mare (32) pentru a sărbători Învierea lui Hristos şi pentru a servi tradiţionala masă românească. Gospodinele noastre românce se adună ca albinele, fiecare scoțând din plasă bunătățile pe care le-au pregătit cu atât de multă râvnă și pricepere: ouă colorate, ouă roşii vopsite în foi de ceapă, salată boef, salată de vinete, salată orientală, chifteluțele, friptura la grătar, salata românească de varză, salata de roșii și de castraveți, cozonac și checuri abia scoase din cuptor. Ne găsim un loc la umbra unui copac și umplem masa cu bunătăți. Începem cu ciocnirea tradiționalelor ouă de Paști și ne înfruptăm cu poftă, potolindu-ne dorul după gustul românesc ! 
   Sărbătorea Sfântă de Paști ne-a adus și anul acesta împreună, mai aproape în gând și în simțire, mai uniți ! Am petrecut astfel, o după-amiază liniştită de primăvară românească, în mireasma florilor de cireș din grădinele chinezești. Cu gândul mereu acasă şi la cei dragi, Lsrs China vă transmite tuturor Hristos a Inviat ! şi Paste Fericit ! — in Beijing, China.







***Liga Studentilor Romani din Strainatate


***Foarte frumoasa relatare; sa tot avem parte de asemenea vesti de la romanasii nostri dragi aflati departe de casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu