Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I
București
18 mai - 16 iunie 2013
Pe 18 si 19 mai suntem la Zilele Muzeului Militar National cu ateliere cercetasesti !
Fii alaturi de noi in primul weekend de vizitare a Expozitiei Nationale de Centenar !
Avem surprize si suveniruri cercetasesti traditionale !
La expozitie veti putea afla printre altele:
- o cronologie a miscarii cercetasesti, shema de organizare (stuctura si grupe de varsta)
- uniforme de epoca
- fotografii document
- insigne, medalii si brevete
- legitimatii si jurnale
- carti, brosuri, reviste, harti si afise cu tematica cercetaseasca
- secvente video de arhiva
In vara anului 1913, inspirati de un articol citit intr-o revista frantuzeasca, cativa elevi de la Liceul Gh. Lazar din Bucuresti (fratii Dimăncescu, fratii Berindei, Săndel Bogdan si Ionel Andronescu) formeaza singuri, fara ajutorul adultilor, primele patrule de cercetasi, facand excursii si activitati in Muntii Bucegi.
Dupa inceperea cursurilor, elevii de mai sus si colegi de ai lor vor infiinta prima legiune de cercetasi, avandu-l ca lider pe cel mai mare dintre fratii Dimăncescu (Dimitrie), fiind sprijiniti si de directorului de atunci al liceului, prof. Marin Demetrescu.
Tot in 1913 are loc prima comunicare despre cercetasie, facuta de catre profesorul Gheorghe Munteanu Murgoci intr-o sedinta a Asociatiei Sportive (FSSR), precum si distribuirea primei publicatii despre cercetasie (brosura Cercetasii), editata de catre profesorul Gabriel Giurgea si trimisa directiunilor scolilor secundare din tara.
Cele de mai sus (inceputurile miscarii, prima comunicare si prima prezentare a sistemului scoutist) au determinat formarea unui comitet de initiativa condus de colonelul adjutant Grigore Berindei si infiintarea Asociaţiei Cercetaşii României in primavara anului 1914.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu