vineri, 1 noiembrie 2013

Pe drumuri de poveste




Muzeul Brăilei


Pictură, ilustrație, proiect decorativ din donația 

Romeo Voinescu


Galeria de Artă Gheorghe Naum


6 noiembrie 2013




   Muzeul Brăilei are deosebita bucurie să vă invite miercuri, 6 noiembrie, ora 17:00, în spaţiul Galeriei de artă Gheorghe Naum din Piaţa Traian nr. 3, la vernisajul expoziţiei Pe drumuri de poveste – Pictură, ilustraţie, proiect decorativ din donaţia Romeo Voinescu.
   Expoziţia celebrează drumul în pluralitatea accepţiunilor sale: de itinerariu spiritual (Peripeţiile lui Ulysse, Basme populare) ori de aventură picarescă, nelipsită nici ea de valenţe iniţiatice (Toate pânzele sus), de călătorie printre splendorile acestei lumi (peisajele-note de drum din Grecia şi Italia), de cale ordonatoare înăuntrul unei configuraţii de forme şi culori.
   Cu o carieră de peste şase decenii, Romeo Voinescu s-a afirmat ca unul dintre cei mai înzestraţi ilustratori ai generaţiei sale şi ca unul dintre cei mai marcanţi artişti decoratori români contemporani. Este un ilustru absolvent al Liceului Nicolae Bălcescu, promoţia 1946, şi unul dintre acei fii ai oraşului pentru care Brăila a însemnat întotdeauna un reper sufletesc major.
  A fost, între 1957 şi 1987, profesor, şef de secţie şi apoi decan al Facultăţii de Arte Decorative din cadrul Institutului Nicolae Grigorescu din Bucureşti. Efervescenţa sa creativă nu s-a manifestat numai în lucrul cu studenţii, ci şi pe numeroase şantiere, fiind pe drept cuvânt considerat unul dintre pionierii artei monumentale contemporane româneşti. A expus alături de nume mari ale scenei artistice internaţionale, precum Renato Guttuso, Henry Moore, David Hockney ş.a.
  Romeo Voinescu face parte din acea categorie rară de oameni care, ajunşi la zenitul unei cariere pline de realizări, hotărăsc să lase ceva comunităţii din care provin. Prin actul său de donaţie, finalizat anul acesta, domnia sa a îmbogăţit patrimoniul Muzeului Brăilei cu 61 de lucrări dintre cele mai valoroase şi mai reprezentative pentru creaţia sa artistică.

Muzeul Brăilei, Secţia de Artă
Galeria de artă Gheorghe Naum
Piaţa Traian nr. 3 (intrarea prin Calea Galaţi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu