joi, 31 octombrie 2013

Samovarul




Muzeul Judetean Teleorman


Exponatul lunii 


Alexandria


1 - 30 noiembrie 2013






   Vă invităm luni, 4 noiembrie 2013, ora 11.00, la inaugurarea Exponatului Lunii Noiembrie.
   În cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1 – 30 noiembrie 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman : SAMOVARUL.
   Samovarul este un recipient de metal, folosit pentru a fierbe apa şi a o menţine caldă.
Samovarul ce face obiectul Exponatului Lunii este produs la Tula în anul 1870. Este format din bază (având pe ea inscripţionată marca fabricii din Tula), recipientul (corpul) de formă cilindrică cu două mânere, conducta metalică verticală (coşul de fum). Lipsesc din componenţa sa capacul de aerisire pentru abur, robinetul, capacul şi coroana. Samovarul este confecţionat din cupru, recipientul fiind cositorit în interior. Conducta metalică vericală este făcută tot din cupru cositorit.
   Înălţimea samovarului este de 40 de cm. Lăţimea bazei este de 16 cm iar a recipientului este de 24 cm. În zona prevăzută cu mânere lăţimea recipientului este de 28 cm. Înălţimea conductei metalice verticale este de 29,5 cm iar lăţimea de 11 cm. Capacitatea samovarului este de 5 l.
  Samovarul este un atribut important al gospodăriei ruse prin prezenţa sa în cadrul comun al familiei. Expresia "a sta la samovar” înseamnă a avea o discuţie pe îndelete în timp ce se bea ceaiul din samovar.
  Deşi dispozitive similare samovarului au fost găsite în China, datând din antichitate, primul samovar modern a fost înregistrat în Rusia de către fraţii Lisitsyn, Ivan Fydorovich şi Nazar Fydorovich. Din copilărie, ei s-au angajat în prelucrarea metalelor la fabrica tatălui lor, Fiodor Ivanovich Lisitsyn. În anul 1778, ei au făcut un samovar iar Nazar Lisitsyn a înfiinţat prima fabrică de samovare în Rusia. Deşi ei nu pot fi socotiţi inventatorii samovarului, contribuţia lor în fabricarea unor modele de o diversitate şi frumuseţe remarcabile a fost decisivă în istoria ulterioară a samovarului. Aceştia precum şi alţi producători au trăit la Tula, oraş cunoscut pentru dezvoltarea sa în metalurgie. Tula a devenit în secolul al XVIII-lea principalul centru de producţie a samovarului rusesc, acesta devenind marca oraşului.
  În secolul al XIX-lea, samovarul a devenit un simbol al culturii ceaiului în Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu