joi, 31 octombrie 2013

Când poeții nu tac




Tramvaiul 26


Nights in White Satin - o formă capricioasă de poezie


București


ediția a III-a, 2 noiembrie 2013




   Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, ora 19:00, în Tramvaiul 26 (Str. Cercului 6, Bucureşti), va avea loc ediţia a III-a a evenimentului Nights in White Satin - o formă capricioasă de poezie. 
   Vor citi: Cristina Ispas, Andrei Dósa, Elena Vlădăreanu, Ioana Ieronim, Florin Iaru
   Invitat special, poetul Nicolae Avram
   Moderator: Felix Nicolau
   Organizatori: Iulia Militaru şi Andra Rotaru
   Seara de poezie Nights in White Satin îşi ia drept moto versurile formaţiei Moody Blues: “Nights in white satin, never reaching the end,/ Letters I’ve written, never meaning to send./ Beauty I’d always missed with these eyes before./ Just what the truth is, I can’t say anymore.”, încercând să ofere publicului un mic tablou din poezia contemporană. 
   Parteneri: Tramvaiul 26 şi AgenţiadeCarte.ro

   Nicolae Avram (n. 1966, Năsăud ). Îşi petrece copilăria şi adolescenţa la casa de copii. Absolvent al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică Bucureşti. Membru în Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj. Debut: revista Steaua (1982 ). A fost distins cu Marele Premiu Nicolae Labiş 1997. Marele Premiu Dimitrie Bolintineanu 1997. A publicat poezii în Astra, Tribuna, Dacia Literară, Mişcarea Literară, Adevărul literar şi artistic, Timpul, Poesis Internaţional, Tiuk. A publicat volumele de poezie: Cântece de sinucigaş (2000) : Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, la Colocviile Coşbuc, Bistriţa ( preşedintele juriului: Cezar Ivănescu), Litanii pentru diavol (2006), Cântece de sinucigaş (2008 ): Premiul Radu Săplăcan. Federeii ( 2010 ), inclusă în antologia Cele mai frumoase poeme din 2010 (2011) de Radu Vancu şi Claudiu Komartin. Cartea Federeii va fi pusă în scenă, la Teatrul Odeon de regizorul Radu Afrim. A îngrijit poezia postumă a lui Aurel Onişor. All Death Jazz (2013) continuă volumul Federeii, apărut la Casa de Editură Max Blecher în urmă cu trei ani.

   Cristina Ispas s-a născut la 29 august, 1979, la Corabia. După debutul cu placheta desene pe asfalt apărută în colecţia no name, coordonată de Un Cristian, a publicat două volume de versuri, în 2007, fetiţa. mixaj pe vinil (Vinea), şi în 2011, rezervaţia (Casa de Pariuri Literare). Poeziile ei au apărut în antologiile La neagra, 2007 (Mirador), Nasturi în lanul de porumb, 2008 (Brumar), Poate ne vedem (Mirador, 2010), Antologia Echinox 2010, Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte), 2012. A publicat cronici şi eseuri în Observator cultural, Tribuna, România literară, Cuvântul, Pana mea, Stare de urgenţă, Tiuk, Orizont, Revista la plic, Tataia. Este doctor în filologie, cu o teză despre Fenomenul poetic românesc postdecembrist, din 2008. 

   Andrei Dósa s-a născut la 7 februarie 1985, în Braşov. A absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală (care se numea anterior master de Scriere Creatoare) din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011 (Premiul naţional de poezie Mihai Eminescu). În 2013 a publicat American Experience, Editura Cartea Românească. A colaborat cu revistele Poesis International, Astra şi Corpul T.

   Elena Vlădăreanu s-a născut în 1981, în Medgidia, judeţul Constanţa. A absolvit cursurile Facultăţii de Litere din Bucureşti. Din 2001, lucrează în presă, iar, în prezent, la Radio România Cultural. În 2002, îi apare volumul din confesiunile distinsei doamne m. în colecţia underground carmen iniţiată de un cristian. În acelaşi an, apare la Editura Timpul volumul pagini, considerat debutul oficial, reeditat în 2003 la Editura Vinea. Tot în 2003 publică volumul “fisuri” la Editura Pontica. În acelaşi an obţine un grant pentru jurnalism la Berlin. În 2005 îi apare al treilea volum de versuri, europa. zece cântece funerare. În 2009 publică spaţiu privat. Cu 33 de ilustraţii de Dan Perjovschi, Editura Cartea Românească. O selecţie din textele ei a apărut în volumul No More Poetry. New Romanian Poetry (Heaventree Press, 2007), traducere de Adi Urmanov şi David Morley.

   Ioana Ieronim a debutat editorial cu Vară timpurie, Cartea Românească, 1979. A publicat peste zece volume de poezie, dintre care Egloga şi Triumful Paparudei sînt de poezie narativă. Cel din urmă a apărut în Anglia (trad. Adam J. Sorkin, Bloodaxe, nominalizat la premiul Oxford-Weidenfeld pentru traduceri); în ediţie bilingvă (trad. Georgiana Gălăţeanu-Fârnoagă şi Sharon King, prefaţă de Gheorghe Crăciun, Paralela 45); în Germania (trad. Dagmar Dusil, prefaţă de Hans Bergel). Tempo Rubato, Vinea, 2009. Cel mai recent volum de poezie a apărut în 2013, la Editura Cartea Românească, cu titlul Când strugurii se prefac în vin. Poezie, eseuri, texte dramatice publicate în ţară, SUA, Israel şi o serie de ţări europene. Participă la numeroase evenimente literare internaţionale şi spectacole multimedia. A tradus poezie contemporană şi teatru – în repertoriul curent (de la Shakespeare la americanul Tony Kushner şi macedoneanul Goran Stefanovski). A redactat enciclopedii străine înainte de 1990, apoi a fost redactor la Secolul 20, ataşat cultural la Washington, DC, jurnalist cultural la revista 22, director de program Fulbright-Romania. Membră USR, PEN şi în conducerea revistei internaţionale ”POEM ”(Anglia). Website: www.ioanaieronim.com

   Florin Iaru s-a născut la 24 mai 1954. A absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1978. A fost membru al Cenaclului de Luni şi al cenaclului Junimea. A debutat cu volumul de poezii Cîntece de trecut strada (Albatros, 1981). Dintre volumele publicate, menţionăm: Aer cu diamante– alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan (Litera, 1982), La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău (Cartea Românească, 1990). Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite etc. Cel mai recent volum publicat de Iaru, intitulat Fraier de Bucureşti, a apărut în 2011, la Editura Polirom, în colecţia Ego.Publicistică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu