joi, 26 septembrie 2013

O aniversare cu gust usor amarui




Ziua Gradinii Botanice


Timisoara


26 septembrie 2013








Astăzi este Ziua Grădinii Botanice din Timișoara

  Încă de la prima sa amenajare, Parcul Botanic, cu o suprafață de 8,41 hectare, a fost conceput ca grădină botanică, pentru a îndeplini funcţii multiple: ştiinţifică, didactică, educativă şi recreativă.
  În anul 1986, pentru a ocoli obligativitatea unui decret prezidenţial de înfiinţare a unei grădini botanice, i s-a dat denumirea de Parc Botanic, în aşteptarea unei perioade mai bune. În documentele cu destinaţie internaţională se utilizează, însă, denumirea de Grădina Botanică din Timişoara.
  Oaza de verdeață are mai multe sectoare: ornamental, flora României, flora Americii de Nord, flora Asiei cu Grădina Japoneză, flora mediteraneană cu Grădina Romană, plante medicinale și sistematica plantelor. Ziua Grădinii Botanice se sărbătorește din anul 2009.
  Cu o zi înainte de sărbătoare, frumoasei oaze de verdeață din centrul orașului i se făceau ultimele retușuri înainte de a primi musafiri oficiali. Iarba a fost frumos cosită, există sufiente bănci și coșuri de gunoi, iar resturile vegetale, îndepărtate. O grămadă de muncitori și de femei înarmate cu mături de nuiele făceau curat.
  Din păcate, nici una dintre dotările inițiale - fântâni și cascade - nu mai este funcțională, fiind limpede faptul că este mare nevoie de o reamenajare totală. În parc (sau grădină, după documentele oficiale), sectoarele menționate anterior nu sunt inscripționate, pentru ca vizitatorii să știe ce admiră.
  Panoul de la intrare, pe care cu greu îți dai seama că scrie Parcul Botanic. Arie protejată, este mânjit cu graffiti. Totuși, vizitatorii nu lipsesc, pentru că au parte de aer curat și de o vegetație bogată.
  Păcat că autoritățile s-au mulțumit, timp de foarte mulți ani, să aloce bani pentru tot felul de părculețe mărunte sau pentru fantezii, gen Parcul Stonehenge, Parcul de picnic sau Parcul cu balene, în loc să se concentreze pe acest parc din buricul târgului, care nu dispune nici măcar de instalații de iluminat.
***renasterea.ro

Sa speram ca cei cu indatoriri in aceasta directie si in primul rand fata de cetatenii orasului, vor actiona pana la urma; in sensul pe care-l merita acest frumos oras. Ma gandesc ca se pot face atatea, cu fonduri europene daca cele locale sunt insuficiente. Altii au reusit !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu