joi, 26 septembrie 2013

Asa cum a fost




Lumea si noi (III)


Colectii si Colectionari


Campionatul Mondial de Fotbal, Marea Britanie


1966







  Totul porneste de la aceasta ilustrata, cu caracter special. Este editata in Republica Federala Germania cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal, Anglia, 1966.
  Este primul campionat mondial de fotbal pe care l-am vazut (desigur, la televizor). Am apucat si pe celelelalte doua precedente dar fie eram prea mic, fie nu aveam acces la "ecranul magic" (marca Rubin, din cate imi amintesc). De cateva luni aveam si noi televizor; un TEMP 43 ! 
Am cautat pe net o imagine edificatoare dar nu am gasit, asa ca o sa va delectez cu al doilea produs intrat in patrimoniul fanilial: Opera HD.


  Despre primul nu prea am amintiri precise, nu l-am tinut decat vreo cinci ani, dar despre Opera noastra pot sa povestesc multe; inclusiv ca a rezistat cu stoicism, multi ani, palmelor si pumnilor aplicati prin partile laterale. O sa spuneti ca eram cruzi cu el dar si el ne sicana adesea...bazaind. 


  Revenind la ilustrata prezentata mai sus, pe spatele acesteia avem intreg istoricul meciurilor disputate. Eu am tinut cu Brazilia de cand "am facut ochi" in lumea fotbalului. Joc spectaculos, nume de legenda, tara exotica. In grupe a jucat mai intai cu Bulgaria (2-0; m-am bucurat de infrangerea vecinilor de la sud de Dunare si ca o contrabalansare a faptului ca noi nu ajunsesem in Anglia... Dar meciul a fost modest, golurile venind in urma a doua lovituri libere). A urmat partida cu Portugalia (in componenta si cu Eusebio). Am asistat la un veritabil macel, sub ochii ingaduitori ai arbitrului, Pele fiind faultat de nenumarate ori cu maxima brutalitate; pana ce a fost nevoit sa paraseasca terenul accidentat. Nu mai insist, Brazilia mea favorita, campiona en-titre (Chile, 1962), parasea competitia inca din faza grupelor. Am mai tinut apoi cu Argentina (eliminta in sferturi de Anglia) si-apoi cu Germania, inclusiv in finala.

Care finala a fost ca de poveste...
  Aveti mai jos protagonistii (puteau fi trecuti si ei pe spatele ilustratei, sau macar echipa Germaniei - asta ca singur repros adus editorilor). Folosind datele wikipedia ii puteti afla mai jos (veti gasi, desigur, multe nume extrem de cunoscute si apreciate chiar si azi):


ANGLIA:

P1 Gordon Banks, F2 George Cohen, F5 Jack Charlton, F6 Bobby Moore (c), 
F3 Ray Wilson, M4 Nobby Stiles, M7 Alan Ball, M9 Bobby Charlton, M16 Martin Peters

Antrenor: Alf Ramsey

Republica Federala Germania:

P1 Hans Tilkowski, F2 Horst-Dieter Höttges, F5 Willi Schulz,
F6 Wolfgang Weber, F3 Karl-Heinz Schnellinger, M4 Franz Beckenbauer,
M 12 Wolfgang Overath, M8 Helmut Haller, A 9 Uwe Seeler (c),
A 10 Siegfried Held, M 11 Lothar Emmerich,

Antrenor: Helmut Schön

Stadion: Wembley, Londra
Arbitru: Gottfried Dienst (Elveția)
Tușier: Tofik Bakhramov (Soviet Union)
Tușier: Dr. Karol Galba (Czechoslovakia)

  Pe scurt, s-a ajuns la prelungiri dupa ce germanii au egalat la 2 in ultimile clipe ale meciului, dupa ce condusesera cu 1-0. In prelungiri s-a produs si o faza care a ramas in analele fotbalului. O minge sutata de Hurst atinge bara transversala si cade undeva in preajma liniei de poarta. Tusierul Bakhramov semnalizeaza ca balonul a depasit aceasta linie si astfel este validat un gol care...in ciuda tehnologiilor sofisticate din zilele noastre nu a putut fi dovedit fara tagada. In cele din urma, meciul s-a incheiat cu 4-2 in favoarea tarii gazda...


  Evident ca toata vara am fost trist, toti favoritii mei fusesera invinsi. M-am razbunat in partidele de fotbal cu nasturi, unde echipa mea, de culoare galbena, era cvasi-invincibila. Dar mai cu seama in 1970, in Mexic, cand Brazilia (cu Pele in mare forma) a castigat al treilea titlu mondial, la o editie unde si noi am fost prezenti (generatia lui Dobrin - care, alta poveste, nu a jucat niciun minut).


  Si ca sa ilustrez participarea romaneasca la campionatele mondiale de fotbal, in preliminarii sau turnee finale, am cautat in plicul cu fotografii (sub titulatura mobilizatoare: Toata lumea face sport) gasind o imagine, trebuie sa recunoasteti, edificatoare. De prin anii '40-'50. Unii carcotasi ar semnala, cred, faptul ca lotul este incomplet. Dar oamenii par relaxati si pusi pe fapte mari asa ca am decis sa ii popularizez... 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu