vineri, 13 septembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XIV)


Colectii si Colectionari






    Daca nu ati stiut pana acum cum se dadeau, pe perioada anilor '40, cartelele pentru lemne de foc, carbuni, pacura sau gaz natural, ei bine documentele de mai jos ne vor edifica in mare masura.
    Pentru aceasta am gasit exact inscrisurile care corespund situatiei prezentate; ele se refera la o familie compusa din trei membrii care locuiau intr-o casa cu doua camere din Ploiesti.



1942. Se observa ca locuinta, desi avea doua camere era dotata doar cu o soba; 
alimentata, conform celor de mai sus cu lemne. 
La rubrica cu nr. 9 apare cifra 2. Ea corespunde venitului declarantului, 
in cazul de fata "dela 5-10.000 lei lunar"


1943. Fata de anul precedent se observa ca fiul, elev ucenic la Uzinele Metalurgice Concordia, incepe sa aiba si el un venit, identificat cu cifra 1, adica sub 5.000 lei lunar. 
O alta schimbare este suferita chiar de formularul in cauza; in loc de zece rubrici are doar  9. "Institutia unde lucreaza" este inlocuita cu "profesia" iar "semnatura capului de familie" este inlocuita cu "nr. cartelei eliberate". 


1945. Iarasi schimbari ale venitului in randul membrilor acestei familii. Tatal este trecut la cifra 4 (15-25.000 lei) iar fiul la cifra 3 (10-15.000 lei). Nu realizez daca aceste baremuri erau indexate cu cifra inflatiei (in acei ani, desigur importanta) si nici daca cresterile mari ale acestor venituri erau in termeni reali sau doar oglindirea inflatiei pomenite.


1946. O schimbare majora fata de "declaratiile" de mai sus, survenita probabil odata cu incetarea razboiului. Dispare trecerea intr-o categorie sau alta in functie de venitul lunar.  
O observatie, sunt de sesizat neconcordante ale varstei celor trei membrii inscrisi in documente, de la un an la altul. Instructiunile cereau ca varsta sa fie trecuta ca cea "implinita". Nu avem, in afara de an, data exacta la care se faceau declaratiile dar se presupune ca erau cam in aceeasi perioada a fiecarui an. Probabil ca cei care isi declarau varstele nu dadeau prea mare importanta acestui aspect si...aproximau.


Fiecare dintre aceste inscrisuri are trecut pe spate si "Instructiuni" in mare parte identice. 
Din ele aflam cateva lucruri interesante, citez: 

 - "Orice locuitor din populatia stabila a orasului si a suburbanelor are dreptul la cartele, indiferent de varsta, de origine etnica, de pozitie sociala etc. Nimeni nu are dreptul la doua cartele si nici de a uza de cartela altei persoane."
- "Pentru ordonantele ofiteresti, cartela se va elibera pe numele ofiterului, trecandu-se la pagina a 2-a a copertei in loc de ocupatie, cuvintele <Pentru ordonanta> (se va da o cartela sau doua dupa cum ofiterul are dreptul la una sau doua ordonante)". Uite cum am aflat la cate ordonante avea dreptul un ofiter...
 - "Proprietarul sau girantul imobilului va pune in vederea solicitantilor de cartele cu fiecare ocazie ca cel ce intrebuinteaza cartele furate, gasite dela decedati sau obtinute in mod fraudulos, va pierde dreptul de cartela timp de un an si va fi sanctionat conform legii sabotajului cu trimiterea in lagar."

Si alt citat, valabil numai pentru 1946 (deja se schimbau vremurile):

- "Persoanele inscrise in economate si membrii lor de familie, 
nu vor lua cartela prin Circ. de politie".

Cum au evoluat lucrurile in aceasta privinta in anii ce-au urmat nu stiu. 
Cum aflu, cum "va dau de veste" ! 


3 comentarii:

  1. Urmăresc cu interes și învăț .
    Mulțumesc, Dragoș !

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta nu face decat sa ma bucure, ca sa nu zic ca ma umflu in pene. Studiul documentelor, marci postale, cartofile, fotografii m-a invatat si pe mine multe. Si poate cel mai important, cum sa valorific orice informatie sau chiar frantura din aceasta (scrisa sau ca imagine). Apoi intervin conexiunile, mai putin generalizarile. Cateodata e chiar munca de detectiv. O sa ai, sper, o surpriza placuta, ca si ceilalti cititori ai mei, cand voi reactualiza un album ("cat o viata"), cel relizat pe baza de carti postale. Nu mai dureaza mult !
    Cu drag, de la
    Dragos

    RăspundețiȘtergere