miercuri, 31 iulie 2013

Medalia Centenarul Orașului Alexandria




Muzeul Județean Teleorman


Exponatul lunii


Alexandria


1 - 31 august 2013





  In cadrul Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, 
pentru perioada 1 – 31 august 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul 
Muzeului Judeţean Teleorman : 
MEDALIA CENTENARUL ORAŞULUI ALEXANDRIA.

  Medalia Centenarul Oraşului Alexandria a fost realizată de sculptorul Emil W. Becker, în anul 1935, la solicitarea autorităţilor locale din Alexandria în vederea marcării aniversării a 100 de ani de la întemeierea oraşului. Medalia, din bronz, are diametrul de 52 mm şi a fost bătută la Monetăria Statului într-un număr de 500 bucăţi. Vândute cu 500 de lei bucata, în folosul Primăriei, 100 dintre ele au fost date unor persoane marcante ale vremii.
   Aversul medaliei prezintă în centru, bustul domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, în semi-profil, cu privirea spre dreapta; în partea stângă a bustului, deasupra umărului, stema familiei domnitoare şi în partea dreapta numele gravorului, respectiv inscripţia "E. W. BECKER SCVLP." lipită de legenda marginală. Pe marginea medaliei se află legenda circulară 1834 ALEXANDRV D. GHIKA VOEVOD 1842 DOMN A TOATĂ ŢARA ROMÂNESCĂ. 
  Pe revers apare, în centru, stema oraşului Alexandria (aşa cum este publicată în Monitorul Oficial nr. 186 din 21 august 1930) încadrată de anii 1834-1934, aşezaţi pe spice de grâu, iar sub stemă, pe opt rânduri, textul "SĂRBĂTORITV-S’A ACEASTĂ COMEMORARE SVB DOMNIA M. SALE REGELVI CAROL II, PRIM. MINISTRV FIIND GH. TĂTĂRĂSCU, PREFECT AL JVD. ALEX. POPESCU, PRIMARVL ORAŞULVI ALEX. COLFESCU, 1935.” Jos sunt iniţialele gravorului "E. W. B.”. Pe marginea medaliei, în partea de sus, se află inscripţia circulară "CENTENARUL ORAŞULUI ALEXANDRIA”, iar jos două ramuri, una de stejar şi una de măslin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu