Arta plastică contemporană românească
Irina Broboană
Expozitia: 44873
Galeria Călina, Timișoara
15 iulie - 9 august 2013
Pornind de la o istorie
personală, artista pune sub observație condiția copiilor din centrele de
plasament, făcând o trecere de la contextul unei țări din fostul bloc
comunist (România) la unul occidental, cel al anilor 1960, din Marea
Britanie.
Numărul 44783 este numărul de identificare al lui Philip J.
Howard luat în plasament la Highfield Branch of The National Children's
Home din Harpenden Herts. Desenele Irinei Broboană decupează secvențe
dintr-un film documentar al lui Les Ward: Life at Desford Approved School in 1966 care suprinde, dincolo de comentariile de suprafață ale angajaților, atmosfera tensionată a unei școli de corecție pentru băieți. Narațiunea se absoarbe în viziunea conceptuală asupra arhitecturii emoționale a spațiului.
Pereții spațiului expozițional devin spațialități morale incluzive, o extensie a unei geografii și a unor reguli care au la bază principiul concentrării spațiale și absenței spațiului personal.
44783 este un discurs despre relația dintre memoria personală și memoria colectivă, despre etica spațiului personal și colectiv, în care comentariul are subtilitatea observației critice și a unei poetici despre politica normei într-un mediu social specific.
Olivia Nițiș, curator
Irina Broboană, născută în 1986 la Drăgășani, Vâlcea, România, trăiește și lucrează la București. Are un Masterat în Arte Vizuale în cadrul Universității Naționale de Arte din București în 2010. Lucrează cu pictura, desenul, obiectul și recent cu video. Este interesată de subiecte care examinează intimitatea, in mod particular amestecul dintre istoria personală, reflecțiile și instinctele, și totodată de variatele fațete ale copilăriei. Expune în această perioadă în cadrul expoziției internaționale Good Girls. Memorie Dorință Putere, curatoare Bojana Pejić și Olivia Nițiș la MNAC, București. Expoziţia va fi deschisă intre 15 iulie şi 9 august 2013, de luni până vineri între 10:00 şi 18:00, sâmbăta între 11:00 şi 15:00.
Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane.
Galeria Calina susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu