vineri, 28 iunie 2013

Portretul unei doamne




Muzeul Brăilei - Secția de Artă


Irina Lazaroneanu 


Brăila


2013




  Recent, a intrat în colecţia Secţiei Artă a Muzeului Brăilei un tablou cu mare valoare documentară, portretul Irinei Lazaroneanu, cea care a înfiinţat şi a fost directoarea Institutului de fete Romaşcan, din Brăila.
  Această şcoală particulară a funcţionat, în primele decenii ale secolului trecut, într-o clădire de pe strada Ana Aslan (atunci numită Constantin Berlescu), aflată pe locul unde este acum sediul poliţiei municipale. Printre elevele care au frecventat cursurile Institutului Romaşcan cea mai cunoscută este Ana Aslan, a cărei locuinţă se afla în apropierea şcolii.
  Portretul Irinei Lazaroneanu, pictat de Petru Livescu în anul 1896, a fost donat muzeului de domnul inginer Nicolae Nicoară, din Braşov, în numele mamei sale, Teodora (Chirovici) Nicoară, fostă elevă a Institutului, care s-a bucurat de aprecierea şi încurajarea directoarei.
  Teodora Nicoară a moştenit tabloul de la fiul Irinei Lazaroneanu, avocatul şi scriitorul Ionel P. Lazaroneanu (1898 – 1972), unul dintre intelectualii brăileni care a susţinut în perioada interbelică ideea înfiinţării la Brăila a muzeului regional cu pinacotecă. Ionel Lazaroneanu este cunoscut în lumea literară ca autor de versuri umoristice şi comedii satirice. Piesa Roba albă, scrisă în colaborare cu Mircea Ştefănescu, a fost pusă în scenă în anul 1924, la Teatrul Comunal din Brăila.   
  Alte comedii satirice, ''cu subiect scos din realităţile româneşti'' (Valentin Silvestru) au fost jucate pe scenele mai multor teatre din ţară, între anii 1948 şi 1950 (Craiova, Timişoara, Cluj, Turda, Piteşti, Bacău, Iaşi).
  Mulţumim domnului inginer Nicolae Nicoară pentru darul său, pentru că acesta îmbogăţeşte zestrea documentelor care menţin vie, în memoria brăilenilor, amintirea celor care au contribuit la faima oraşului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu