joi, 2 mai 2013

Pe simezele Capitalei - grafică și scenografie



Arta plastica contemporana romaneasca


Fundația Lowendal


George Lowendal (grafică si scenografie)


Nicolae Săftoiu


Expoziție de grafică: Realitate și Fantasme


București


10 mai - 16 iunie 2013





Expoziție de grafică: Nicolae Săftoiu – Realitate și Fantasme

    10 mai, este data nașterii unui important artist plastic al țării noastre – George Löwendal (1897-1964), în numele căruia, la 10 mai 2010, a fost înființată Fundația Löwendal, de către Ariadna Avram, nepoata artistului.
   Pe 10 mai 2013, se va deschide expoziția de grafică și scenografie a maestrului George Löwendal și de grafică a artistului plastic Nicolae Săftoiu.
   Program vizitare: luni – vineri, orele 10.00 – 18.00.
   Expozițiile sunt găzduite de Fundația Löwendal în perioada 10 mai-16 iunie 2013.

   Nicolae Săftoiu s-a născut la 28 martie 1935, la Cozieni, Ilfov. Deși s-a pregătit pentru filologie, între anii 1952 – 1958 urmează Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu. Din studenție devine "discipolul preferat” al profesorului său, baronul George Löwendal, căruia îi rămâne prieten până la sfârșitul vieții acestuia. În 1956, student fiind, debutează în lumea artelor având o expoziție în Ungaria. Devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, începând cu anul 1961. Participă la expoziții colective la Tokio, Lugano, Havana, Intergrafik (Berlin), Budapesta, Interfauna (Düsseldorf). Descoperă "miracolul naturii” și în anul 2000 părăsește Bucureștiul, mutându-se la Lunca Gârții, în județul Argeș, la câțiva kilometri de Câmpulung Muscel.
   Nicolae Săftoiu a încercat să fie susținătorul constant al unei arte deschise adevărului, în numele căruia să nu tolereze nici o concesie. A încercat și a reușit, ca orice neliniștit ce caută permanent înțelesuri noi pentru arta sa, o artă interiorizată, crescută parcă dintr-o ,"furie” calmă. Mai toate compozițiile sale sunt reflectări ale ,"lumii lăuntrice”, semne-imagine, mereu legate de o componentă simbolică, ce introduce morfologia realului în sintaxe fantastice.
   Artistul aparține acelei categorii mereu nemulțumită de propria-i operă, ce se
alimentează din reformulări, dintr-o permanentă, superioară nevoie de regăsire și confirmare prin cultură. (Dorana Coșoveanu - critic de artă, curatorul expoziției).

   Fundația Löwendal își propune valorificarea creației pictorului și scenografului George Löwendal, o figură marcantă a lumii artistice românești interbelice și postbelice, producerea și susținerea de proiecte curatoriale, editoriale și educaționale în domeniile artelor vizuale și ale spectacolului.
Organizator: Fundația Löwendal
Adresa: Fundația Löwendal
str. Gheorghe Cantacuzino, nr.1
Sector 2, București
Telefon: 021 2103360
fundatia@lowendal.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu