luni, 28 ianuarie 2013

Actorii și Fotograful



Expoziție de fotografie


Simion Buia


Ceainaria Cărturești, București


21 ianuarie - 2 februarie 2013





  
   Actorii și Fotograful este un proiect personal al fotografului Simion Buia. A pornit la sfârșitul anului 2007, când, spune fotograful Buia: "Au murit doi mari actori, Adrian Pintea și Florian Pittiș. Am observat atunci că la televizor și în mass-media nu erau prezentate fotografii de portret, ci mai degrabă imagini "rupte" din scene de teatru sau film. M-am gândit la utilitatea unor portrete gen CINÉ-VERITÉ (metodă în cinematografie care își propune să surprindă o realitate cât mai nealterată, mai puțin artificială – conform DEX). Așa că în micul meu studio din Ecaterina Teodoroiu am invitat, rând pe rând, marii actori români la sesiunea foto. Printre primii i-am portretizat pe: Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Florin Zamfirescu, Șerban Ionescu, Dan Condurache, Coca Bloos, Alexandru Repan, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, Dorel Vișan, Oana Pellea, Dorina Lazăr. Alți actori au fost fotografiați la ei acasă: Constantin Codrescu, Ștefan Radof, Valentin Uritescu, Mircea Andreescu, Senkálszky Endre, Csíki András, iar pe câțiva dintre ei la teatrul de care aparțin, înainte sau după repetiții: George Mihăiță, Valentin Teodosiu, Virginia Itta Marcu, Valer Dellakeza, Ilie Gheorghe, Anton Tauf. Pe doamna Melania Ursu am fotografiat-o între două cursuri pe care le ținea la Facultatea de Actorie din Cluj. Interesul meu este să prezint actorul în oglinda cotidianului, nu pe scenă, nu în luminile rampei. Omul-actor, actorul-om.”   Simion Buia a organizat, până acum, 8 expoziții de fotografie în București, Timișoara, Cluj, Constanța, portretele actorilor apărând în printuri mari realizate pe Fine Art Canvas sau pe hârtie Baryta. În 2010, proiectul Actorii și Fotograful a fost premiat cu Mențiune la Gala Societății Civile, fapt ce l-a determinat pe autor să continue portretizarea celor mai cunoscuți actori din România.
   Acum, în ianuarie 2013, Simion Buia aduce în fața publicului viziunea sa asupra unor actori populari din București, dar și a altora la fel de talentați însă mai puțin cunoscuți, deoarece ei joacă în teatrele dinafara capitalei. Actorii craioveni sunt: Valer Dellakeza, Emil Boroghină, Ilie Gheorghe și actorul păpușar Alexandra Davidescu, cei brașoveni sunt: Mircea Andreescu și Virginia Itta Marcu. Clujenii sunt reprezentați de Melania Ursu, Anton Tauf, Miriam Cuibus, Senkálszky Endre, iar bucureștenii de: Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Dumitru Rucăreanu, Valentin Uritescu, George Mihăiță, Virginia Mirea, Valentin Teodosiu.
   Expoziția este deschisă publicului în ceainăria Cărturești între 21 ianuarie - 2 februarie. Vernisajul are loc luni, 28 ianuarie, ora 20:00.
   Portretele celor 17 actori sunt de văzut pe simeze cu sprijinul Leykom și Romanian Paper Distribution și online pe www.actoriisifotograful.ro
   
La vernisaj exponatele vor fi iluminate cu lumini speciale pentru film si foto de la 4K: http://4k.ro/index.php
   Papilele gustative vor fi usor fermecate de vinul oferit de 1000 de chipuri, un excelent Wine Bar din Bucuresti, str. 11 Iunie nr. 17. Ambianta sonora va fi asigurata de catre Adrian Naidin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu