joi, 31 ianuarie 2013

Expozitia C.N.S.A.S.


Securitatea - Instrument al dictaturii


Sala de expozitii Constantin Brancusi, Palatul Parlamentului, Bucuresti



5 februarie - 15 martie 2013






   Expozitia este organizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor, in acord cu misiunea sa, "de a contribui la cunoasterea istoriei recente a Romaniei si formarea unei culturi politice democratice", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
   "Evenimentul desfasurat in parteneriat cu Camera Deputatilor, isi propune sa prezinte intr-o forma accesibila si sintetica istoria de peste patru decenii a Securitatii, in multiplele ei ipostaze institutionale.
   Manifestarea este astfel structurata incat sa ofere publicului o privire de ansamblu asupra activitatilor Securitatii si rolului acesteia in mentinerea regimului dictatorial de tip comunist. Expozitia se doreste a fi un instrument pentru intelegerea modului in care Partidul Comunist a exercitat controlul asupra societatii vreme de mai multe decenii", se mai arata in comunicatul citat.
   Principalele teme care vor fi abordate sunt: metode si tehnici de urmarire si de reprimare (supravegherea si arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea brutala a acestora si tratamentul inuman la care au fost supusi detinutii politici in penitenciarele romanesti), tipologia dosarelor Securitati sau atributiile unor directii si servicii importante ale Securitatii.
  Vor fi prezentate "exemple de operatiuni ale Securitatii pentru apararea regimului comunist".
  In premiera, va fi reconstruit un birou al ofiterului de Securitate, in cadrul caruia vor fi expuse obiecte folosite in actiunea de urmarire si supraveghere.
  Expozitia va fi deschisa in sala de expozitii Constantin Brancusi din Palatul Parlamentului (intrarea din str. Izvor nr.2-4, Sector 5, Bucuresti), in perioada
5 februarie-15 martie, accesul fiind gratuit.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu