joi, 17 ianuarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Maia Stefana Oprea


Expozitia: Cadmium


U Art Gallery, Bucuresti


24 ianuarie - 15 februarie 2013







   Purtând numele pigmentului folosit cu precădere în realizarea lucrărilor – oranjul cadmium -, Cadmium urmăreşte, sub aspect formal, internalizarea calităţii seci a experienţei dintr-o curte de ţară. 
   "
La baza acestor compoziţii abstracte se află o transfigurare a cadrului imediat natural. Am realizat multe desene de linie după frunze şi legume, nefăcând altceva decât să <extrag> linia plastică pe care însăşi forma lor vegetală o instituie. A urmat apoi o trecere de la simpla reprezentare a naturii la prezentarea acestor forme vegetale ca <pretext> pentru culoare. Ceea ce m-a interesat în aceste lucrări a fost o violenţă a senzaţiei. Ca să-l citez pe Deleuze din <Francis Bacon: Logica senzaţiei>: < o violenţă potenţială sau statică, o violenţă a reacţiei şi expresiei>.         
   Dincolo de acest aspect, am încercat, într-un anumit mod, şi un soi de disecţie senzorială a aşa-zisului plictis vegetal. Peste ce am dat ? Peste un extrem de aluziv şi de dinamic miez de copilărie”, explică Maia Ştefana Oprea. Totodată, acest ciclu de lucrări ar putea fi privit şi ca o apropiere indefinită a artistei de fascinaţia pe care Henri Matisse a manifestat-o faţă de stabilitatea şi forţa roşului de cadmium. 
   Lucrările vor fi însoţite şi de o serie de colaje premergătoare ciclului Cadmium, intitulată Opiniile unui geam. 
   La deschiderea vernisajului va vorbi scriitorul şi cronicarul de artă Florin Toma. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu