vineri, 7 decembrie 2012

Jardins Interieures



Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Dorin Cretu, Constantin Pacea, Radu Tuian


Galeria Market, Paris, Franta


Decembrie 2012






Dorin Cretu (artindex.ro)

   Trei artişti români contemporani sunt protagoniştii Galeriei Maket din Paris. 
  Expoziţia Jardins Instérieurs îi aduce în prim-plan pe Dorin Creţu, Constantin Pacea şi Radu Ţuian, ale căror lucrări pot fi vizionate până la data de 22 decembrie. Fiecare dintre cei trei pictori expune câte cinci lucrări, creând o viziune la graniţa între figurativ şi abstract, între vibraţia emoţională şi rigoarea conceptului.
  Dorin Creţu este un nume cunoscut al Generaţiei ‘80 din arta plastică bucureşteană. Din 1990, artistul trăieşte şi lucrează la Paris, unde are o bogată activitate expoziţională, cu o primă personală la Galerie Municipale de Vitry-sur-Seine, urmată, printre altele, în România, de retrospectiva de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, itinerată la Muzeul de Artă din Constanţa (2008-2009). Lucrările sale au fost achiziţionate de către Ministerul Francez al Culturii pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către MNAC din Bucureşti, pentru colecţia sa permanentă.



jurnalul.ro

   Constantin Pacea îşi descoperă vocaţia de pictor încă din copilărie, în atelierul tatălui său, pictorul Ion Pacea, unul dintre cei mai importanţi pictori români ai secolului al XX-lea. Formaţia artistică se petrece în cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, urmând o perioadă marcată de expoziţii personale şi colective în România, Suedia, Germania, Franţa şi Spania. Exilându-se din ţară, locuieşte mai întâi în Suedia, unde studiază, apoi în Germania, iar în 1985 se stabileşte definitiv în Paris, fără să mai revină în România până la căderea regimului comunist.




   Radu Tuian şi-a început studiile de artă la Şcoala de Arte Nicolae Tonitza, din Bucureşti şi le-a continuat la Universitatea din New York. A fost stagiar la Centrul Internaţional de Fotografie din New York, iar în Franţa a fost bursier la Fundaţia Dufraine. Printre expoziţiile personale se numără cele de la: Washington Square East Gallery, Gabrielle Bryers Gallery – New York, Galerie Daniel Walker de Paris şi Galeria Quatre Architectes, Paris. În perioada 1986-2003 a fost prezent în cadrul unor expozitii de grup şi de salon la New York, Paris şi Dublin.

  "Munca mea poate fi descifrată ca reunind fragmentele deşirate ale unei hărţi sau ca jurnal intim al unui călător în timp. Munca mea lasă să iasă la lumină imaginea armurii formei şi culorilor, stabileşte legături şi interconexiuni, un soi de reţea, precum cea rutieră într-un teritoriu complex în care lumile paralele şi de obicei incompatibile ajung să ducă împreună o existenţă armonioasă..." (Radu Tuian)

Expoziţia Galerie Marke, Avenue de Messine 75008 Paris, este deschisă de luni până sâmbătă, între orele 14:00 – 18:00.
Sursa: Market Expert; artmark.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu