marți, 27 noiembrie 2012

Cinstind Credința Românească



Spectacolul de operă:


Sfântul Apostol Andrei, de la Betsaida în Patras, 

prin anticul Tomis


Casa de Cultură a Sindicatelor, Constanța


26 noiembrie 2012





   În postul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, peste 800 de spectatori au rememorat, 
luni (26 noiembrie), la Casa de Cultură a Sindicatelor, drumul Sfântului Apostol Andrei, în săptămâna în care Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Cel Dintâi Chemat, creştinătorul românilor. 
  Premiera spectacolului de operă Sfântul Apostol Andrei, de la Betsaida în Patras, prin anticul Tomis, prezentat cu orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) Oleg Danovski, sub bagheta tânărului Bogdan-Ioan Alexiuc, pe muzica lui Horaţiu Alexandrescu, a reconstituit viaţa apostolică a celui care a propovăduit în Scythia Minor învăţăturile lui Iisus Hristos.
    Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei a Universităţii Ovidius, a fost primit cu multă bucurie de către public. La eveniment au participat, ca invitaţi speciali ai Înaltpreasfinţitului (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi IPS Hrisostom, mitropolit de Kyrenia (Cipru) şi Preasfinţitul Visarion, episcopul Tulcei.
    Emoţionantul spectacolul de operă, după un libret scris de Cristina Tamaş, i-a adus în faţa publicului pe Alexandru Chiriac - Apostolul Andrei, Adrian Ioan Clinciu - Iisus, Vartolomeu Trofin - Pliniu, Corneliu Chivu - Apostolul Petru, Laura Dumitru Eftimie - Fecioara Maria, Eufrasia Crăciun - Maximilla, Mădălin Băldău - Egheat, Iulian Ion Dumitru - Matia şi Iosif Gyulai Mureşan - bătrânul scit. Evenimentul s-a bucurat de participarea corurilor Arhiepiscopiei Tomisului şi Facultăţii de Teologie, a Corului de copii al Colegiului Naţional de Arte Regina Maria şi a coriştilor de la TNOB Oleg Danovski. Regia spectacolului este semnată de Liviu Manolache.
   "În această seară, vreau să-mi exprim mulţumirea că a venit din nou Sfântul Apostol Andrei la noi. Şi nu a venit singur. A venit cu Iisus, cu Fecioara Maria, cu ceilalţi apostoli şi s-a întâlnit aici cu strămoşii noştri. A fost o reînnoire a mesajului apostolic ce s-a petrecut în Dobrogea”, a spus IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
***telegrafonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu