miercuri, 24 octombrie 2012

How Will You Dress at the End of the World ?



Arta plastica contemporana romaneasca


Doru Dumitrescu


Galeria Calina, Timisoara


29 noiembrie 2012




Doru Dumitrescu - HOW WILL YOU DRESS AT THE END OF THE WORLD?


   "Cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii” este o falsă problemă adusă în prim plan în această expoziţie pentru a accentua de fapt cu totul altceva – cum trăim în prezent şi ce vom face în viitor dacă încetăm să mai proiectăm în el spaima Apocalipsei? Ce strategie de supravieţuire alegem pe termen lung?
    Artistul timişorean Doru Dumitrescu reorientează atenţia publicului, odată confruntat cu o întrebare plină de sarcasm, spre ceea ce consideră el o prioritate a lumii contemporane. Etica biotehnologiei şi evaluarea corectă a progreselor ştiinţifice în relaţie cu natura sunt probleme pe care artistul le cercetează folosindu-se de mediul sculpturii şi instalaţiei. El priveşte printr-o lentilă critică, dar şi una estetică la consecinţele procesului ştiinţific de îmbunătăţire a vieţii, întrebându-se cum se poate împăca materialul sintetic cu cel natural. Dacă printre ultimele descoperiri ale cercetătorilor de la Columbia University se numără un copac artificial construit pentru a absorbi de o mie de ori mai repede dioxidul de carbon din aerul poluat, atunci orice funcţie a naturii poate fi înlocuită. Şi mai mult, "ameliorată” în funcţie de nevoile oamenilor.
    Doru Dumitrescu va transforma spaţiul galeriei într-o instalaţie desprinsă parcă din distopiile literaturii fantastice. Publicul se va privi pe el însuşi în oglindă, dar se va confrunta şi cu ficţiunile artistului legate de transformarea naturii şi de graniţa fragilă dintre îmbunătăţirea vieţii şi falsificarea ei – copaci din plexiglas, animale din oglindă şi pământ arid.
    Ce ar fi dacă nu ne-am mai bate capul cu iminenţa sfârşitului care bântuie umanitatea dintotdeauna? Prea preocupaţi de finaluri apocaliptice, am putea pierde din vedere lucrurile importante şi detaliile mai puţin spectaculoase, dar esenţiale ale vieţii.

    Doru Dumitrescu trăieşte şi lucrează în Timişoara. A urmat cursurile Facultăţii de Arte şi Design, Timişoara, secţia Sculptură şi a beneficiat de o bursă Erasmus la ArtEZ AKI-Academy of Visual Arts, Enschede, Olanda. La această universitate a prezentat expoziţiile personale: Important message for human species şi Knowledge under stones, în 2010. Printre participările sale în expoziţii de grup se numără: Young democracy, young art, eveniment organizat de galeria Triade, Timişoara şi Technological singularity, Amsterdam, 2009. În 2012 a expus la ambele librării Cărtureşti din Timişoara prima fază a proiectului Like a Super Rocket Scientist.

Adresa: str. Marasesti, nr.1-3
 Vernisaj: 29 octombrie, orele 18:00-20:00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu