marți, 20 iunie 2017

Povești cu ii
Muzeul Satului Petru Caraman, Muzeul Zonei Pescărești 


Pădurea Gârboavele 


24 iunie 2017


   De 24 iunie, la pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se sărbătoreau (și încă se mai sărbătoresc în multe zone) Sânzienele. Nu întâmplător comunitatea dedicată iei a ales tocmai această zi pentru a sărbători esența portului tradițional românesc.
   Ia – bluza albă țesută și brodată manual, nesecată sursă de inspirație pentru creatorii de modă de pe toate meridianele, reprezintă, de una singură, o întreagă cultură. Fiecare tăietură, fiecare chenar, fiecare element de broderie, fiecare culoare înseamnă ceva.
    Sunt ii de sărbătoare și ii de jelire, ii de mireasă și ii de copilă, ii de cânepă, in sau spumă de borangic, cusături de noroc, de viață lungă, de bucurie, de belșug, de înțelepciune și de protecție...
    De Sânziene, Centrul Cultural Dunărea de Jos onorează Ziua Universală a Iei împreună cu toți colegii și prietenii din artă și cultură ce își desfășoară împreună activitatea sub egida Consiliului Județean.
    Îi invităm pe gălățeni să sărbătorească alături de noi legendara bluză în care sunt cusute câteva milenii de istorie în 24 iunie, la porțile soarelui.
   La Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești din Pădurea Gârboavele ghizii Centrului Cultural Dunărea de Jos vor oferi – ca de obicei – tururi gratuite ale muzeelor, cu explicații și povești, vor avea loc demonstrații ale meșterilor populari de confecționare a iei tradiționale de Covurlui și vor fi expuse ii pentru cei care doresc să le cumpere, în timp ce Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului va susține un concert special de Sânziene.
Program:
Ora 9:00 - instalare stand cu ii de vânzare și stand demonstrație țesut/brodat
Ora 10:00 – deschidere acces public
Ora 11:00 - Sosire oficialități la Muzeul Satului, Pădurea Gârboavele
Ora 11:15 - Turul celor două muzee (Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești)
Ora 12:00 - Ședință foto (Fotoclubul Dunărea de Jos)
Ora 12:30 - Omagiu adus iei românești: ateliere de lucru: semnificația semnelor și simbolurilor pe cămașa românească, semnificația culorilor în funcție de zona culturală
Ora 13:00 - concert – Ansamblul Folcloric Doina Covurluiului (orchestră, soliști, dansatori)
Ora 17:00 - închiderea programului pentru public

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu