vineri, 1 martie 2013

Martisor si Flori pentru Mama



Muzeul de Istorie


Campulung Muscel


martie 2013





MOTTO : “Dumnezeu nu a putut fi pretutindeni, asa că a creat mamele !”

   În vechime, pe data de 1 martie, mărtisorul se dăruia înainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".


                   Mărțișoarele le oferim azi fetelor , femeilor și mamelor.

   Femeia este frumoasă, este rafinată, este înțeleaptă și știe să se facă plăcută în orice situație. Chipul ei suav este o sursă neîncetată de inspirație în realizarea celei mai mari și cuprinzătoare opere numite VIAȚA. Din orice unghi am privi femeia, descoperim un ideal aparte de frumusețe, evoluție și iubire. Vom descoperi blândețea cu care ăși îngrijește copiii, vom descoperi iubirea și grija cu care își înconjoară familia. Femeia este o adevărată zeiță a înțelepciunii, a frumuseții și spiritualității. Fericiți sunt acei bărbați ce învață să privească femeia ca pe suflul lor energic și ceresc ce îi animă să ducă la bun sfârșit cauza în care aceștia cred cu desăvârșire.


Femeia este și mamă. Mama este raza de soare , este steaua care va veghea mereu pe cer în căutarea unei noi galaxii, este raza de soare ce răsare zilnic pe aleea vieții presărată cu sălcii, cu petale trandafirii de necazuri, dar pe care mama le rupe cu arma optimismului, îi răsfrânge țepii trandafirilor din calea ei cu ajutorul perseverenței și ajunge să persiste cu ajutorul dragostei. Mama este ceea ce unii o numesc perfecțiune, mama este ceea ce unii îi zic dreptate, alții căldură, mama este ceea ce toți o numesc MAMĂ.


  Femeile și mamele iubesc florile. Florile sunt îngerii lui Dumnezeu care au venit pe pâmânt ca să trezească iubirea în sufletele oamenilor. Florile sunt stările de spirit ale lui Dumnezeu presărate de îngeri prin natură. Femeile sunt asemeni florilor. Floarea bucură pe toți, înflorește ca să aducă bucurie. Oferă frumusețe petalelor ei minunat colorate și parfumului ei. Se lasă ruptă și moare ca să facă o bucurie, ca să înfrumusețeze viața și casa. Artiștii, scriitorii , de secole încearcă să redea fiecare în felul său frumusețea , minunăția femeilor, prospețimea, coloritul divers al florilor și al trupurilor femeilor. Misterul pe care-l arborează fiecare floare, fiecare femeie, îi atrage și îi determină pe bărbați să le dorească apropierea, prietenia, dragostea. Dragi bărbați ( o spune unul dintre ei) oferiți flori fetelor, mamelor, respectați-le ca pe voi înșivă.


   Muzeul Câmpulung dorește să aducă un strop de culoare, parfum și fericire mamelor și femeilor printr-o expoziție mixtă, de pictură și mărțișoare, ce va putea fi vizitată în decursul lunii martie, mai ales că această lună este dedicată femeilor-embleme ale frumuseţii şi arhitecte ale societăţii.
Amintiți-vă mereu sa o iubiți pe mama voastră, pentru ca nu aveți decât o singură mamă în toată viata voastră. (Muzeograf Stănescu Cătălin)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu