vineri, 1 martie 2013

Centrul Cultural Tramvaiul 26


Patru scriitori in peisaj cu bas si sintetizator


Bucuresti


2 martie 2013






   Centrul cultural Tramvaiul 26 (strada Cercului, nr. 6) vă aşteaptă sâmbată, 2 martie, începând cu ora 19.00, la o nouă seară de muzică şi literatură.
   Avem ca invitaţi patru scriitori: Andrei Dósa, Domnica Drumea, Marin Malaicu-Hondrari şi Cosmin Perţa, care vă vor citi din cele mai recente scrieri ale lor.
   De asemenea, pe tot parcursul lecturilor, Andreas Aron (personaj cunoscut al scenei, în prezent fiind parte a trupelor Cuantune si Pixels) şi Liviu Iancu (arhitect care a trecut la muzică, cântă în Pixels) se vor ocupa de peisagistica muzicală a evenimentului. Vă aşteptăm !
   Eveniment prezentat de Iulia Militaru.

   Andrei Dosa (n. 1985, Braşov) este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi masterand la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania din Braşov şi membru, din 2007, al atelierului de scriere creatoare Lumina de Avarie, în jurul căruia s-a format un grup ce merită urmărit. Poet deopotrivă ludic şi grav (capabil să exclame "Lasă epuizarea sexuală să te acopere / ca cearşaful cu care se acoperă morţii !"), tentat câteodată de scenarii ce amintesc de Cristian Popescu (Lucrurile părintilor), alteori de măştile unui elegiac sarcastic din familia lui Alexandru Muşina, Andrei Dosa îşi conturează cu fiecare nou text o voce inconfundabilă. Direct şi caustic, tânărul poet scrie cel mai bine, făcând un arc peste timp, în spiritul "subiectivităţii angajate" a lui Rolf Bossert ("îşi încep ziua de muncă / nerăbdători / zâmbetele lor seamănă cu / o conservă deschisă cu cuţitul // ei vorbesc doar / despre lucruri serioase / de parcă limba lor ar fi fixată/ cu un ac de cravată"). Cu astfel de poeţi, literatura deceniilor următoare nu are cum să arate rău. 
   Andrei Dosa a citit si la Clubul de lectură Institutul Blecher. (Claudiu Komartin)

   Domnica Drumea s-a nascut pe 26 august 1979 la Rimnicu-Vilcea. In 2002 a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, sectia Romana-Engleza.
  In anul 2000 infiinteaza, impreuna cu Marius Ianus, cenaclul Litere 2000, iar in 2002 revista Fracturi.
  E prezenta in volumul colectiv 40238 Tescani (alaturi de Mircea Cartarescu, Ioana Nicolaie, Cecilia Stefanescu, Marius Ianus, Doina Ioanid s. a.), Editura Image, 2000.
  In 2003, debuteaza cu volumul de poezie Crize, Editura Vinea, care obtine Premiul de Debut al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti. În 2009, îi apare volumul Not for sale, la editura Cartea Românească. Activeaza ca traducator si redactor independent.

   Marin Malaicu-Hondrari s-a nascut la 29 ianuarie 1971. A publicat volumul Zborul femeii pe deasupra barbatului, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2004. Cartea a obtinut Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Romania , filiala Cluj. In 2006, a publicat Cartea tuturor intentiilor, Editura Vinea, Bucuresti. În 2010, îi apare romanul Apropierea, pentru care este nominalizat la premiile Radio România Cultural. Apropierea este punctul de intersectie in care biografiile a trei prieteni se transforma din realitate in fictiune. Pe alocuri recognoscibile, personajele scapa intruna din mana cititorului, modificandu-si traseele si profilul. Se camufleaza cu abilitate. Cand firele par unite, o brusca rasturnare de situatie schimba radical perspectiva. Alte drumuri, alte roluri, alte povesti trec in prim-plan.
   Apare în antologile: Camera şi La Neagra. A tradus poezie din limba spaniola pentru revista LiTerra.

  Cosmin Perţa, poet, prozator, eseist, s-a născut în 1982, în localitatea Vişeu de Sus, Maramureş. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea din Cluj. Masterat şi doctorat în literatură la Universitatea Bucureşti. A publicat volumele de versuri: Zorovavel, Ed. Grinta, 2002, Santinela de lut, Ed. Vinea, 2006, Cântec pentru Maria, Ed. Vinea, 2007, Bătrânul, o divină comedie, Ed. Charmides, 2009, Fără titlu, Ed. Paralela 45, 2011. De asemenea, a publicat romanul Întâmplări la marginea lumii, Ed. Cartea Românească, 2007, volumul de proză Două povestiri, Ed. Tracus Arte, 2010, eseul Introducere în fantasticul de interpretare, Ed. Tracus Arte, 2011 şi monografia Radu G. Ţeposu, rafinament şi intuiţie, Ed. MNLR, 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu