joi, 6 septembrie 2012

"Dezrobitorul Basarabiei"



Dezvelirea unui bust al Maresalului Ion Antonescu


Tataraseni, judetul Botosani


31 august 2012




   Un articol interesant, semnalat de catre Victor Roncea, 
pe care vi-l redau mai jos insotit de fotografii, din aceeasi sursa: 
botosaneanul.ro 



    Dacă până acum nu aţi călcat prin Tătărăşeni din judeţ de acum înainte cu siguranţă cel puţin veţi auzi de acest sat. Şi asta pentru că undeva pe o uliţă aproape pierdută de lume vineri (31 august) la amiază a avut loc un eveniment fără precedent pentru Botoşani. În prezenţa a aproximativ 30 de persoane, de la profesori doctori la simpli ţărani, a fost dezvelit un bust al mareşalului Ion Antonescu.
   Nu s-a întâmplat în vreun loc plin de semnificaţii şi nici măcar într-unul public, ci în curtea casei unui sătean. Săteanul nu este însă oricine, ci profesorul doctor în istorie Gică Manole. Omul care înainte de revoluţie a fost turnat la Securitate pentru convingerile şi opiniile sale socio-politice şi-a îndeplinit una dintre năzuinţele pe care le avea de câţiva ani. Alături de un sculptor a muncit timp de câteva săptămâni şi a reuşit să îşi amplaseze în grădină, chiar în faţa casei, bustul celui care a condus practic România în cel de-al doilea război mondial. În ciuda unor opinii extrem de critice la adresa mareşalului, Gică Manole are o cu totul altă părere faţă de rolul pe care Antonescu l-a avut în istoria României. Cum legea îi interzice să monteze un bust al acestuia în loc public, a făcut-o în propria-i curte. De ce? "Ne-a dezrobit Basarabia, ne-a dezrobit nordul Bucovinei şi au arătat lumii că poporul român este un popor mândru şi eroic şi nu laş şi vegetal cum spun atâţia netrebnici. Aşadar, este o chestie de afişare a unei demnităţi fireşti care orice cetăţean român poată să o aibă raportându-se la eroii neamului său şi la jertfele sale infinite. Este un gest de recuperare a demnităţii”, a explicat Gică Manole.



     Fostul director al Casei Corpului Didactic a ales această zi întrucât pe 31 august 1944 Ion Antonescu a fost predat ruşilor. "Şi pentru că sunt două secole de când ne-au răpit Basarabia am simţit nevoia să ridic un monument celui care ne-a eliberat Basarabia şi nordul Bucovinei. Dacă el nu are în ţara lui un monument, ei bine l-am făcut eu în onoarea lui şi tuturor camarazilor săi morţi pe front, la două secole, ca un fel de remember. Nu uitaţi! Datoria voastră este să reîntregiţi România”, a spus Gică Manole de lângă bustul lui Antonescu. Profesorul de istorie crede că mareşalul nu trebuie blamat pentru intrarea în a doua conflagraţie mondială alături de nemţi deoarece în opinia sa nu a fost un aliat al lui Hitler şi nu a aplicat politica rasială a lui Hitler. "În secolul XX două milioane de români s-au jertfit ca să clădim noi din România mică România cea mare şi sfântă, de la Nistru până la Tisa”, a mai arătat Gică Manole. 


     Bustul a fost realizat de un sculptor care, fără să îşi motiveze gestul, a dorit să rămână anonim. Acestuia i se alătură şi un catarg unde de ieri flutură Tricolorul. Participanţii la manifestarea din curtea casei profesorului doctor l-au felicitat pe acesta pentru iniţiativă şi au subliniat la rândul lor că Antonescu practic nu a avut de ales în anii ’40, alegând din două rele, Germania şi Rusia, pe cel mai mic. "Eu privesc acest lucru fără a exagera ca şi cum ai avea un mic bust al lui Eminescu în biblioteca personală, ca şi cum ai avea o medalie cu chipul lui Nicolae Iorga. 

Este o personalitate a istoriei românilor, este o personalitate tragică. Înainte de a judeca istoria prin prisma conceptelor de bine şi rău ar trebui să ne gândim la situaţia în care era Ion Antonescu atunci:  era prins între două forţe malefice, una venea din Germania, cealaltă venea din Rusia. Deja pierduserăm o parte a Ardealului, rămânea să pierdem tot sau să luăm atitudine. El a luat atitudine. Cu oricare din cele două părţi s-ar fi aliat ar fi ieşit rău”, as afirmat profesorul doctor dorohoian Ciprian Voloc. Acesta a amintit că proprietatea privată este inviolabilă şi, ca atare, gestul lui Gică Manole nu vine în contradicţie cu vreo prevedere legală.   
    Prof. dr. Voloc a mai arătat că în istorie nu există personalităţi absolut pozitive, tot aşa cum nu există nici absolut negative, astfel încât perioada în care mareşalul a condus România are la rândul ei aspecte bune şi rele. "Nu cred că ar fi vrut nimeni să fi fost în locul lui atunci şi să trebuiască să adopte o decizie”, a mai spus Ciprian Voloc, care a adăugat că peste 300.000 de ostaşi români au pierit pe frontul de est, în general pentru eliberarea teritoriilor româneşti ocupate de ruşi şi alţi mai mult de 200.000 pe cel de vest. 




    Fostul director al Liceului Regina Maria din Dorohoi a remarcat curajul de care a dat dovadă prof. dr. Maonole. "Un om care înţelege că nu se poate precupeţi nimic spre a arăta adevărul celor care suntem astăzi în confruntare cu neadevărul, 



cu încălcarea a ceea ce înseamnă cumpăna dreptăţii în istorie, a ceea ce înseamnă apărarea demnităţii poporului român, ori mareşalul Antonescu poartă tocmai aceste simboluri ale neamului românesc. El este purtătorul nostru de cuvânt şi simţire acum şi dintotdeauna, în memoria neamului românesc figura lui nu se va şterge niciodată”, a afirmat prof. Ioan Puiu. Acesta a adăugat că, deşi există forţe care se pun reabilitării mareşalului, în subconştientul fiecărui român este o doză suficientă de raliere la politica acestuia. "Figura mareşalului Antonescu nu se leagă cu absolut nimic de ceea ce înseamnă fascism, el nu s-a aliat cu hitlerismul, el s-a aliat cu Germania, cu puterea, cu forţa armatei germane în scopul de a dobândi teritoriile pierdute, de a împlini idealurile româneşti”, a mai arătat Ioan Puiu. 


    Ion Antonescu a condus patru ani România, din septembrie 1940 până pe 23 august 1944. El a decis intrarea ţării în război alături de Germania în baza promisiunilor lui Adolf Hitler de redare a teritoriilor româneşti pierdute prin Dictatul de la Viena şi Pacul Ribbentrop-Molotov. Pentru o scurtă perioadă acestea au fost retrocedate, însă după terminarea războiului pierdute din nou. Puterea comunistă instalată cu sprijinul rusesc în 1944 l-a arestat şi condamnat la moarte, fiind executat în 1946 pentru crime de război. Istoricii încă nu au ajuns la un consens asupra faptelor acestuia, unii asociindu-l aproape în totalitate cu Hitler pentru că a girat politica acestuia şi a deportat evreii, alţii considerându-l un erou pentru că a încercat şi a reuşit pentru o perioadă să recapete teritoriilor româneşti ocupate de ruşi. Cert este că legea română interzice afişarea în locuri publice a busturilor acestuia, astfel ajungându-se la situaţia amplasării acestuia într-o curte privată. 




Dimensiones



Diaspora romana


Lansare de carte


Elisabeta Botan


Spania


22 septembrie 2012





     Sâmbătă, 22 Septembrie 2012, începând cu ora 18:00, Editorial Seleer și FEDROM (Fedrerația Asociațiilor Românești din Spania) vă invită la un eveniment deosebit: lansarea cărții DIMENSIONES de Elisabeta Boțan. Manifestarea va fi găzduită de Casa de Socorro (Salon de Actos), strada Santiago, nr 13, Alcala de Henares. Evenimentul ii va avea ca invitați speciali (pe lângă autoarea cărții) pe scriitorii Gelu Vlașin și Raquel Viejobueno Rodriguez.


    Volumul cuprinde "…un grupaj de poeme în care temele principale sunt dragostea și existențe umane îmbinate într-un mod armonios și asortate cu eleganța unei scriituri care demonstrează o bună cunoaștere a tehnicilor de scriere, dar și o vizibilă implicare sentimentală față de tot ceea ce înseamnă poezie…”(Sinopsis – Gelu Vlașin).

     Elisabeta Boțan a câștigat locul trei la concursul organizat de Editorial Seleer, la secțiunea poezie în limba spaniolă, PRIMER CONCURSO de Poesia, Relato breve y Novela – Megusta leer & Editorial Seleer, desfășurat în perioada 2 mai – 1 iulie 2012.
     Elisabeta Boțan, scrie de la o vârstă foarte fragedă, dar, pâna nu demult, nu a încercat să publice, considerând că scrierile sale au o tentă personală.

*** Informatia am cules-o de la news4diaspora, publicatie online pentru romanii de pretutindeni.

Festivalul International al Muzicii Mecanice



Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, Iasi


editia a VIII-a, 7 - 9 septembrie 2012




Organizator: 

Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu 
din cadrul Complexului Muzeal National Moldova, Iasi


    Timp de trei zile, festivalul va oferi publicului un program dens care va cuprinde expoziții de automate muzicale, târg de antichități, spectacole ale flașnetarilor, teatru, concerte, dans, animație, proiecții video, workshop pentru specialiști. Festivalul se va bucura de o participarePala  prestigioasă, din țări ca: Franța, Germania, Austria, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Chile si Republica Moldova.

    Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
    Desfasurare: Palatul Culturii, Gradina publica Palas, strada Lapusneanu 

    Pentru a cunoaste programul manifestarii, extrem de bogat si de dens, va invit sa intrati pe adresa de facebook a organizatorului.

Festivalul International de Street Art



Timisoara


9 - 13 septembrie 2012



Mineral Expo



Colectii si colectionari


Expozitie cu vanzare de bijuterii si minerale


Muzeul Judetean Botosani


21-23 septembrie 2012



Mineral Expo - afis

Printre participanti: Mineralien Comp, cea care mi-a si semnalat aceasta manifestare.

Targ de Arta si Antichitati



Colectii si colectionari


Gold Plaza, Baia Mare


7 - 9 septembrie 2012




Festivalul de Literatura de la Mantova,



Prezente romanesti peste hotare


Gabriela Adamesteanu


 Italia


5 - 9 septembrie 2012



Gabriela Adamesteanu isi lanseaza cel mai recent roman la Timisoara


      Scriitoarea Gabriela Adameşteanu reprezinta România, în perioada 5-9 septembrie 2012, la cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului de literatură de la Mantova, informează un comunicat transmis AGERPRES de Institutul Cultural Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (ICRCCU) din Veneţia.
     Potrivit coordonatorului proiectului, Corina Gabriela Bădeliţă, pe 6 septembrie, în Piaţa Leon Battista Alberti, în cadrul programului Pagine Culturali (Pagini culturale), scriitoarea româncă va comenta noutăţi culturale internaţionale.
     În aceeaşi zi, la biserica Santa Maria della Vittoria, în cadrul secţiunii Vocabolario Europeo (Vocabular European), Gabriela Adameşteanu şi Antonio Prete vor prezenta câte un cuvânt pe care îl consideră reprezentativ pentru opera şi cultura lor, aceasta propunând cuvântul "provizorat", iar scriitorul italian cuvântul "lontananza" ("distanţă", "depărtare").
     De asemenea, în data de 9 septembrie, la Casa del Mantegna, autoarea va purta un dialog despre opera sa cu Marilia Piccone, jurnalist şi critic literar, intitulat "Ulisse abita qui" ("Ulise locuieşte aici").
     Din opera Gabrielei Adameşteanu, în Italia au apărut până acum trei volume: "Întâlnirea" ("L'incontro"), publicată de Nottetempo, în 2009 (traducere de Roberto Merlo), "Dimineaţă pierdută" ("Una mattinata persa"), publicată de Atmosphere libri, în 2012 (traducere de Roberto Merlo şi Cristiana Francone) şi "Drumul egal al fiecărei zile" ("Verrr il giorno"), publicat în această vară la editura Cavallo di Ferro (traducere de Celestina Fanella).
     Toate cele trei traduceri au apărut în cadrul programelor de finanţare a culturii române scrise ale Institutului Cultural Român.
     La ediţiile anterioare ale manifestării au fost prezente nume de prestigiu ale literaturii internaţionale, precum J.M. Coetzee, Mario Vargas Llosa, Nadine Gordimer, Jonathan Safran Foer, Doris Lessing, Ian McEwan, Toni Morrison, Tzvetan Todorov, Jose Saramago, Anita Desai, Fernando Savater, Wole Soyinka, Elie Wiesel, Yves Bonnefois.
     De-a lungul timpului, din România au participat Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Radu Mihăileanu, Horia-Roman Patapievici, Ştefania Mihalache, Lucian Dan Teodorovici, Varujan Vosganian.
     ICRCCU din Veneţia este partener al Festivalului de literatură de la Mantova începând cu ediţia din 2010.

*** gazetaromaneasca.com