vineri, 28 iunie 2024

Sunetul clapelor sub mângâierea degetelor Veturiei Goga

 


Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea 


26 iunie - 31 iulie 2024





    Biblioteca Muzeului nostru conține un set semnificativ de partituri colecționate de către soprana Veturia Goga, schimbul de partituri constituind un gest foarte frecvent întâlnit în lumea artistică.

    Datorită calităților vocale excepționale, “castelena de la Ciucea” a devenit cunoscută în mediul artistic drept “privighetoarea Ardealului”, reușind a se impune într-o lume a muzicii dominată inclousiv de Gheorghe Dima, Augustin Bena, Hermann Heinrich, Viktor von Heldenburg.

     Notorietatea câștigată în Transilvania, dar și publicațiile elogioase vizând prestația artistică în presa vremii, au determinat autoritățile Regatului României să-i solicite prezența la București.

    În 1906, soprana a concertat în cadrul serbărilor organizate cu prilejul aniversării celor 40 de ani de domnie ai regelui Carol I, urmând o perioadă cu spectacole și reprezentații la Budapesta, Viena, Berlin, Roma, Veneția, Paris etc.

     Munca sa artistică a fost recunoscută prin conferirea medaliei Bene Merenti, clasa I, din partea regelui Carol I, care i-a acordat și titlurile de “interpretă de cameră a Coroanei” și “doamnă de onoare” a reginei Elisabeta.

    Marcând 45 ani de la trecerea la cele veșnice a “castelanei de la Ciucea”, am inaugurat, la Muzeul expoziția de partituri Sunetul clapelor sub mângâierea degetelor Veturiei Goga, expoziție ce poate fi admirată în perioada 26 iunie – 31 iulie 2024.

Vă așteptăm cu mult drag la Muzeu!

***Muzeul Octavian Goga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu