luni, 24 aprilie 2023

A fost odată familia Mihail

 


Lansare de carte


Laura Tiparu 


Muzeul de Artă Craiova


26 aprilie 2023





Invitați (începând cu ora 17:00): Gabriel Croitoru, Cătălin Davidescu

    La fel ca multe dintre averile născute în primele decenii ale secolului al XIX-lea, în Țara Românească, cea a familiei Mihail a pornit de la negustorie, a trecut prin zărăfie și arendășie, pentru a se consolida sub forma unor latifundii impresionante. Spre deosebire de altele, însă, a devenit emblematică pentru clasa burgheziei cerealiere, datorită staturii morale și intelectuale excepționale a unuia dintre membrii săi. Constantin Mihail a reușit să ofere averii familiei blazonul respectabilității, compensând pierderea titlurilor de noblețe obținute cu bani de către părintele său.

    Compusă din documente oficiale, scrisori și fotografii, povestea de față reconstituie aspecte importante din istoria unei familii de aromâni, care, pe parcursul a numai patru generații pe teritoriul românesc de la nord de Dunăre, a acumulat și gestionat în mod remarcabil un patrimoniu comparabil cu cel al principelui Grigore Cantacuzino Nababul. Conservat în mare măsură și după naționalizările succesive de la începutul secolului XX, acest patrimoniu a fost încredințat statului român, prin testament, de ultimul membru al familiei.

    Este reconstituită aici și povestea Palatului Mihail, clădire care a intrat în peisajul Craiovei, în urma reacției familiei la o tentativă de expropriere, motivată personal și orchestrată politic. Prezentarea inedită a dialogului pe care comanditarul l-a purtat cu arhitectul, constructorul și diverșii săi furnizorii, oferă cititorului prilejul de a descoperi unul dintre puținele jurnale de șantier, conservate, ale unui monument de arhitectură civilă din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu