joi, 16 iunie 2022

Ioan Slavici – patriot și/sau trădător?

 


Ioan Bolovan 


Muzeul Țării Crișurilor, Oradea 


16 iunie 2022





    Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal propune în cadrul manifestărilor cultural-științifice desfășurate sub egida Colocviile Muzeului Țării Crișurilor conferința Ioan Slavici, patriot și/sau trădător? (între devotamentul național și realitățile geopolitice), susținută de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, și moderată deprof. univ.dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

    Organizată de instituția muzeală, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, aflat sub egida Academiei Române, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, manifestarea va avea loc în 16 iunie 2022, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), cu începere de la ora 17:00.

    Conferința propune o dezbatere interesantă, care are ca figură centrală pe scriitorul Ioan Slavici – patriot și/sau trădător?. „Este binecunoscut dar și de necontestat rolul lui Ioan Slavici în crearea, apărarea și promovarea culturii naționale românești din Transilvania în timpul dualismului austro-ungar. Cu toate acestea, în ultimul secol, lui Slavici i s-a pus de câteva ori eticheta de „trădător” al intereselor neamului, iar între 1914 și 1918 chiar și aceea de <<spion>> al Germaniei și Austro-Ungariei” (prof. univ. dr. Ioan Bolovan). Fără a avea pretenția de a da un verdict definitiv, conferința propune astfel o analiză a unora dintre opțiunile și faptele lui Ioan Slavici într-un context mai larg, istoric și istoriografic.

    Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, este Profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Cercetător științific I la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, director din iunie 2018 al Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române și Președinte al comisiei mixte de istorie româno-maghiară. Cu o carieră academică de excepție, Ioan Bolovan a obținut premii și distincții înalte, între care amintim Medalia Crucea Nordului, acordată de Episcopia Ortodoxă Română a Scandinaviei (2017), Medalia Crucea Transilvană acordată de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului (2019), Doctor Honoris Causa al Universităţii „Aurel Vlaicu“ din Arad (2018), Premiul Mihail Kogălniceanu al Academiei Române (2002), Premiul pentru excelenţă ştiinţifică al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (2008 și 2010), Premiul Profesor Bologna la Gala Naţională a ANOSR (2010), Premiul pentru domeniul Istorie al Journal for the Study of Religions & Ideologies, Medalia Universităţii Vasile Goldiş Arad (2011) și Premiul Fundației Magazin Istoric (2016).

    Activitatea istoricului Ioan Bolovan este una vastă și recunoscută atât pe plan național, cât și internațional, fiecare întâlnire fiind un prilej de rememorare a faptelor înaintașilor noștri, dar și de analiză a evenimentelor ce marchează istoria contemporană.

Intrarea la conferință este liberă în limita a 150 de locuri.

***https://mtariicrisurilor.ro/ioan-slavici-patriot-si-sau-tradator/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu