luni, 14 noiembrie 2022

Amintirile lui Nicolae Batzaria despre lumea aromână din Macedonia

 


Conferințele de joi


Alexandru Gica 


Muzeul Municipiului București 


17 noiembrie 2022




    Muzeul Municipiului București vă invită să participați la Conferința de Joi, cu tema Amintirile lui Nicolae Batzaria despre lumea aromână din Macedonia pe care o va susține Alexandru Gica. Evenimentul va avea loc joi, 17 noiembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu, nr 2), București.

Coordonator conferință: Cătălin D. Constantin

    Această conferinţă are loc cu prilejul comemorării celor 70 de ani scurşi de la moartea lui Nicolae Batzaria, cel care a încântat generaţii de copii sub numele de Moș Nae, creatorul bine-cunoscutului Haplea.

    „În cele mai multe locuri apare informaţia că Nicolae Batzaria a murit în ziua de 28 ianuarie 1952, în lagărul Ghencea. O poezie a lui Nida Boga şi dosarele lui Batzaria de la CNSAS dovedesc că aceste informaţii sunt false. Batzaria fost reînhumat în 1970, într-o tentativă de reabilitare. Am folosit articolele din ziare ale lui Batzaria şi dosarele de la CNSAS pentru a reconstitui biografia lui Moş Nae, cu accent pe detaliile legate de lumea aromână. Veţi putea asculta şi câteva din celebrele «părăvuli» ale lui Batzaria.” (Alexandru Gica)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu