miercuri, 12 octombrie 2022

Identități idilice

 


Arta plastică contemporană românească 


Valeriu Lazăr 


Muzeul Național al Țăranului Român, București


13 - 23 octombrie 2022






   Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 13 octombrie 2022, de la ora 18:00, la Sala Acvariu, la vernisajul expoziției de sculptură a artistului Valeriu Lazăr, Identități idilice.

   O expozție pentru cei ce tânjesc după liniște și autentic, după natură și simplitate. Dacă deja v-ați făcut timp și ați ajuns până aici, este de la sine înțeles că sufletul și mintea vă sunt dornice de a gusta măcar un pic din viața idilică a satului românesc și de a părăsi pentru câteva ore haosul unui București... atât de solicitant!

   Autorul și-a propus să aducă în prim-plan lucrări care reprezintă identități idilice românești. Identități care străbat de veacuri inima satului, strâns legate de simbolistica creștină.

    Omul satului tradițional nu poate fi separat de creștinism, el respectă cu mare evlavie învățăturile creștine, dovadă că în toate îndeletnicirile lui există legătura cu divinitatatea.

    Lucrările parcurg drumul omului de la sat, de la concepție (Germinație), până la Țintirim (cimitir), poveste de viață împletită cu credință, simboluri, tradiții și valori nestrămutate.

    Să ne uităm la lucrarea intitulată Ichtos, simbolul peștelui („ichthys“ este acronimul sintagmei „Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul“ / „Iesous Christos Theou Yios Soter“). Creștinismul multă vreme a avut ca simbol central peștele, iar referințele biblice la acest fapt sunt abundente. Este, într-un fel, rezumatul doctrinei creștine și este prima mărturisire de credință a creștinilor.

    Năvodul este Împărăția Cerurilor, simbol al bunătăților cerești, asemuit la sat cu bogăția pământului, abundența, roadele.

    Regăsim în lucrări crucea care este simbolul de căpătâi al creștinismului, cel ce reprezintă patima, moartea și învierea Domnului.

    Podgoreanca aduce în atenție simbolul viței-de-vie, care poartă pe tulpină sa puternică credincioșii, pe cei drepți, asemeni unor ramuri, semnificând oamenii care-și trag puterea din credință.

    Morărița este cea care ne amintește de pâinea noastră cea de toate zilele care a reprezentat dintotdeauna un simbol al hranei esențiale. Pâinea este și singurul aliment menționat în cea mai importantă rugăciune a creștinătății, „Tatăl Nostru”, având o simbolistică deosebită în credința și ritualurile religioase.

    Turma suntem toți, cei care am fost sau vom veni și care urmăm cu sfințenie obiceiurile locului, nevrând să încălcăm Voia Domnului sau să intrăm, Doamne ferește, în gura Satului!

    Lucrarea Tors reflectă o altă identitate din satul românesc, imaginea femeii întotdeauna preocupată de familie, de ce îmbracă ai ei sau de ce pune pe masă.

    Compozițiile Iarbă prin păr, Dumbrava roșie și Germinație ne introduc în idilă, în iubire, în continuitatea generațiilor, în lumesc, dar și în veșnicie.

    Gânditorul este înțelepciunea satului, logica crudă și imbatabilă care străbate veacurile, care educă și naște valori!

    Plimbându-te printre personaje și simboluri, te vei simți ca un călător în timp, ajuns într-un sat încremenit, care odată cu venirea ta începe să prindă viață în imaginația, în sufletul și în mintea ta!

    Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până la 23 octombrie 2022, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Lunea este închis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu