vineri, 1 iulie 2022

Varlaam Mitropolitul – 365

 


Biblioteca Academiei Române 


București 


8 iulie 2022




     Muzeul Național al Literaturii Române în colaborare cu Academia Română și reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române organizează vineri, 8 iulie 2022, ora 13:00, la sediul Academiei Române, în amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu (Calea Victoriei 125), conferința Varlaam Mitropolitul – 365, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în eternitate a Mitropolitului Varlaam.

    La eveniment vor participa: acad. Răzvan Theodorescu, membru titular al Academiei Române și vicepreședinte al acesteia, Mitropolitul Calinic Argeșeanul, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Părintele Policarp Chițulescu – arhimandrit și consilier patriarhal, prof. univ. Gheorghe Chivu, membru corespondent al Academiei Române, conf. univ. dr. Nicolae Brînzea, preot, și prof. univ. dr. Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

    Conferința va fi completată de o expoziție de carte veche și rară, precum și obiecte de cult restaurate, care aparțin patrimoniului MNLR și Bibliotecii Academiei Române. Printre exponate se va afla și Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură la dumenecele preste an şi la praznicele împărăteşti şi la svănţi mari, tipărită la Iaşi în anul 1643, în Tipografia Domnească a Bisericii Trei Ierarhi, document restaurat de experții-restauratori ai MNLR. Cazania este cea mai importantă lucrare a Mitropolitului Varlaam și una dintre cele mai reprezentative contribuții la dezvoltarea limbii române literare, cuprinzând învățături de credință cu trimiteri patristice, având presărate și elemente care țin de istoria culturală românească. Expoziția este un bun prilej pentru a valorifica obiecte de patrimoniu restaurate, uneori, printr-o muncă sisifică, comori de artă veche, atât de valoroase pentru istoria unui popor și a unei civilizații, și a le face cunoscute unui public larg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu