marți, 19 iulie 2022

Donația de grafică a artistei Hortensia Puia Masichievici-Mișu

 


Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacău, muzee 


21 iulie - 21 august 2022





    Începând de joi, 21 iulie, la Galeriile Alfa ale Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal Iulian Antonescu Bacău se deschide expoziția Donația de grafică a artistei Hortensia Puia Masichievici-Mișu (1917 - 2010), artistă remarcabilă, posesoare a numeroase premii naționale și internaționale (Medalia de aur a Academiei Tommaso Campanella, Roma, 1972, Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru grafică, 1992; Premiul Ioan Andreescu al Academiei Romane, 1994; Premiul Le Parchemin d’honneur la Trienala Mondială a Stampei, Chamalières, Franța, 2000). Expoziția cuprinde 69 de lucrări de desen, acuarelă și gravură, lucrări ce fac parte dintr-o generoasă donație făcută de artistă în anul 1998, cu ocazia unei expoziții personale retrospective deschisă la Bacău, în același spațiu.

    Provenită dintr-o familie de intelectuali cu vocații artistice din nordul Bucovinei, Cernăuti, refugiată în București de furia războiului, a reușit să-și afle adevarata vocație în artă. După un promițător debut la Salonul Oficial de Desen si Gravură din 1943, absolvă Academia de Arte Frumoase, printre profesori numărându-se și doi reputați maeștri, Camil Ressu si Nicolae Dărăscu și, pentru o scurta perioadă, Alexandru Ciucurencu. Hortensia Puia Masichievici-Mișu a colaborat cu un mare profesionist al picturii religioase și al gravurii, Dumitru Dimitriu-Nicolaide (1901-1957), artist cu formație solidă, în spiritul riguros al picturii de tradiție bizantină, pe care a practicat-o strălucit.

    Opera Hortensiei Puia Masichievici-Mișu relevă o nobilă conștiință a creației, o mărturie sensibilă a neliniștilor unui artist într-o epocă istorică contradictorie, martor neputincios al cataclismului social antrenat de cel de-al doilea război mondial, apoi participant pasiv și traumatizat la epocile de „mari împliniri“ ale anilor ’50-’90.

    Organizată de muzeograf Carmen Murariu, expoziția va fi deschisă pentru vizitare publicului timp de o lună, în perioada 21 iulie - 21 august.

Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu