luni, 23 mai 2022

Specii de plante rare din herbarul muzeului

 


Muzeul Județean Argeș


Pitești


23 mai - 18 iunie 2022





   Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, vă invită luni, 23 mai 2022, ora 11:00, la sediul instituției, intrarea din Bulevardul Eroilor, la deschiderea expoziției temporare Specii de plante rare din herbarul Muzeului Județean Argeș.

   Herbarul Muzeului Județean Argeș are în componența sa un număr de 11.500 coli de herbar. Dintre acestea, 62 de coli conțin specii rare din flora țării noastre, încadrate în diferite categorii sozologice.

   Unele dintre aceste specii au fost recoltate și botanizate cu mulți ani în urmă: în anul 1912, 1917, 1936 etc.

   Nu orice plantă rară este periclitată și nu orice plantă periclitată este rară. Plantele cresc de regulă în comunități (fitocenoze), rareori solitar, în care observăm că unele sunt comune sau frecvente, iar altele, din motive variate, sunt sporadice sau rare. Acestea din urmă au atras totdeauna atenția și interesul specialiștilor, fie că este vorba de endemite (nume dat speciilor delimitate în răspândirea lor geografică la un teritoriu strict – cum este garofița Pietrei Craiului), sau nu. Majoritatea speciilor din flora țării noastre au un areal continuu, altele însă, destul de numeroase, se află la limita arealului lor, mai ales în Dobrogea și în Defileul Dunării, ceea ce face ca numărul speciilor rare să fie mare.

Aproximativ 30% dintre speciile florei țării noastre sunt pe cale de dispariție.

   Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9:00 – 19:00, în perioada 23 mai – 18 iunie, la Muzeul Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu