vineri, 29 aprilie 2022

Să mai râdem...La chioșcul de humor

 


Casa Muzeelor, Muzeul Mihai Codreanu 


Iași 


1 - 31 mai 2022







    Vă invităm să vizitați instalația dedicată umorului din presa românească interbelică și postbelică, marcând Ziua Mondială a Râsului, serbată anual în prima duminică a lunii mai.

    Proiectul se derulează, în premieră, în două spații MNLR Iași: la Casa Muzeelor𝑆𝑎̆ 𝑚𝑎𝑖 𝑟𝑎̂𝑑𝑒𝑚 – și la Muzeul Mihai Codreanu (Vila Sonet)𝐿𝑎 𝑐ℎ𝑖𝑜𝑠̦𝑐𝑢𝑙 𝑑𝑒 ℎ𝑢𝑚𝑜𝑟

    Instalația, curatoriată de Beatrice Panțiru, propune un fragment de umor clasic prin schițe și caricaturi, așa cum era el în presa vremii cu aproape un secol în urmă. Umorul selectat din publicațiile vremii (𝐴𝑑𝑒𝑣𝑎̆𝑟𝑢𝑙, 𝐶𝑢𝑟𝑒𝑛𝑡𝑢𝑙, 𝑂𝑔𝑙𝑖𝑛𝑑𝑎 𝑙𝑢𝑚𝑖𝑖, 𝑅𝑒𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑖𝑙𝑢𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡𝑎̆, 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝑈𝑛𝑖𝑣𝑒𝑟𝑠𝑢𝑙, 𝑅𝑎𝑑𝑖𝑜 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑎) este un unul blând, cu fine ironii, acțiuni și situații hazlii, temele fiind inspirate din politică, maniere, monden etc.

     Proiectul expozițional dedicat umorului și jurnalismului este structurat pe două secțiuni. Instalația 𝑆𝑎̆ 𝑚𝑎𝑖 𝑟𝑎̂𝑑𝑒𝑚 de la Casa Muzeelor este conceptualizată sub forma unui colaj (reproduceri) de schițe umoristice din publicațiile menționate. Expoziția 𝐿𝑎 𝑐ℎ𝑖𝑜𝑠̦𝑐𝑢𝑙 𝑑𝑒 ℎ𝑢𝑚𝑜𝑟  de la Muzeul Mihai Codreanu reconstruiește plastic un chioșc de presă din perioada amintită, contextualizat în „turnul de fildeș” al Vilei Sonet (firida hexagonală din partea de est a clădirii). Aici sunt expuse publicațiile în original.

     Instalația poate fi vizitată în perioada 1-31 mai 2022, la Casa Muzeelor – 𝑆𝑎̆ 𝑚𝑎𝑖 𝑟𝑎̂𝑑𝑒𝑚 – și la Muzeul Mihai Codreanu (Vila Sonet) – 𝐿𝑎 𝑐ℎ𝑖𝑜𝑠̦𝑐𝑢𝑙 𝑑𝑒 ℎ𝑢𝑚𝑜𝑟, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu