vineri, 8 aprilie 2022

Actorie sau magie - Drumul spre tine însuți

 


Lansare de carte 


Florin Zamfirescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


14 aprilie 2022





 

    Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația Culturală Ideea Europeană, Editura Ideea Europeană și Revista Contemporanul. Ideea Europeană vă invită joi, 14 aprilie 2022, ora 18:30, în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la lansarea-eveniment Actorie sau magie - Drumul spre tine însuți de Florin Zamfirescu.

Amfitrion: Ioan Cristescu. Invitați: Aura Christi, Bogdana Darie. 

Lectură publică: Vlad Zamfirescu.

    Actorul, pedagogul și regizorul Florin Zamfirescu s-a născut la 12 aprilie 1949, Călimăneşti, Vâlcea. După şcoala generală şi liceul din oraşul natal, a intrat în anul 1967 pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie Ion Luca Caragiale din Bucureşti, clasa profesor Constantin Moruzan, fiind şef al promoţiei 1971. Între anii 1991 şi 1994 a ocupat funcția de director adjunct artistic al Teatrului Odeon. În 1996 a devenit profesor universitar la UNATC, apoi rector (2000 – 2008). În paralel, şi-a continuat activitatea de actor de scenă şi film, regizor de teatru, din 1974 până în prezent.

    „Florin Zamfirescu – un amfitrion desăvârșit, de altfel, după cum se vede și se simte și în această carte – ne face să credem până în rărunchii rărunchilor că imposibilul e o ușă mare, deschisă vraiște. În ce fel anume? Ne ia de mână cu o enormă blândețe, ne însoțește în liniște, ne vorbește despre cele patru ramuri ale iubirii, citite în absolut de vechii greci – έρως (eros), φιλία (philia), στοργή (storge) și αγάπη (agape) – și ne ghidează cu o pricepere șiret-perspicace printr-un univers care devine din ce în ce mai fascinant pe măsură ce-l creează magul care ne conduce ținându-ne, în continuare, de mână, și arătându-ne că totul, în definitiv, se află în noi înșine și, în chip firesc, se impune imperios efortul de a ne întoarce privirile spre forurile lăuntrice, pentru a ajunge la centrul de aur al labirintului dintre coaste, unde vom găsi totul, inclusiv iubirea, sănătatea, bunăstarea, harul, bogăția, belșugul și succesul, adică viața redusă la esență, care se poate – vorba poetului Nichita Stănescu – o foarte singură data,” scrie Aura Christi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu