joi, 3 martie 2022

Femei poloneze și românce care au schimbat lumea

 


Muzeul Județean Buzău 


4 martie - 4 aprilie 2022





   Expoziția Femei poloneze și românce care au schimbat lumea va fi etalată în aer liber, pe gardul Muzeului Județean Buzău, rămânând deschisă publicului în perioada 4 martie - 4 aprilie 2022. 

   Realizată în colaborare cu Institutul Cultural Polonez din București, expoziția reunește poveștile fascinante a 17 poloneze și 17 românce care au excelat în diverse domenii, unele dintre ele dedicându-și viața luptei împotriva comunismului și fiind reprimate de regimul totalitar.

   Cele 34 de femei sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, nelipsind cele care, în ambele țări, reprezintă veritabile simboluri, precum Elisabeta Rizea. Curajoasa țărancă s-a luptat ani la rând cu regimul comunist, în cadrul mișcării de rezistență din Munții Făgăraș, rămânând credincioasă convingerilor sale, în ciuda faptului că a fost închisă și torturată. Printre eroinele poloneze care au luptat împotriva regimului comunist a fost Elżbieta Zawacka, o femeie soldat care a efectuat misiuni speciale în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Închisă, ulterior, de comuniști, pentru mai mulți ani, a devenit, după 1989, una dintre primele două femei din Armata Poloneză care au fost avansate la gradul de general.

***Muzeul Județean Buzău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu