luni, 14 februarie 2022

Obiectul lunii

 


Muzeul Național Bran 


februarie 2022




   Semnificația zilei de astăzi ne-a provocat să vă încântăm cu o piesă minunată din colecția muzeului, aleasă ca și obiect al lunii – AMFORA – un vas special folosit pentru vin, cu o poveste aparte venită din timpuri străvechi și care prezintă ca și decor, două personaje – Cupidon, Zeul Iubirii și al Afecțiunii (regăsit pe fața vasului) și Bachus, Zeul Vinului și al Viței de Vie (regăsit pe spatele vasului), cele două personaje specifice acestei zile.

   Piesa reprezintă un vas în formă de amforă, lucrat din faianță de Urbino (Italia), modelată la roată, arsă, cu smalț strălucitor, datând din secolul al XVIII-lea, folosit pentru vin.



   Vasul este decorat cu motive vegetale și zoomorfe și prezintă două medalioane, unul dintre acestea reprezentând un subiect alegoric - un cupidon pe un  leu înconjurat de mere de aur, terminat într-un mascheron a cărui gură servea ca orificiu de curgere a băuturii. Celălalt medalion înfățisându-l pe Bachus (zeul vinului și al viței de vie), ținând într-o mână un ciorchine de struguri, iar în cealaltă o cupă, stand călare pe un butoi lângă care se află un animal.

Ca și gamă cromatică întâlnim albastru și orange, pe un fond alb.

Obiectul prezentat se află în expoziția Secției de Istorie Regina Maria a muzeului.

Săgeata lui Cupidon și licoarea lui Bachus, cu siguranță, astăzi vor străpunge „armurile” 

care ne-au încorsetat de-a lungul vremii.

 ***Muzeul Național Bran

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu