vineri, 21 ianuarie 2022

Percepțiile umanității

 


Arta plastică contemporană românească


Marius Burhan 


Muzeul Municipal Câmpulung


ianuarie - februarie 2022




   De Ziua Unirii Principatelor Române, 24 Ianuarie a.c., la ora 17:00, ușile Secției de Istorie și Artă Plastică din cadrul Muzeului Municipal Câmpulung se vor deschide larg pentru un dublu eveniment cultural.

   Iubitorii de frumos vor avea ocazia de a participa la un nou concert de excepție susținut de violonista Theodora Ciurezu, acompaniată la pian de Cristina Jercău și Sabin Bănescu.

   Un recital în care se vor regăsi piese din repertoriul românesc și internațional semnate de: George Enescu, Vasile Filip, Paul Constantinescu, Constantin Nottara, Mircea Chiriac, Mircea Chiriac, Béla Bartók și Wolfgang Amadeus Mozart.

   Totodată publicul va avea posibilitatea de a vedea în premieră lucrările semnate de artistul și expertul în arte vizuale Marius Burhan care aduce la Câmpulung expoziția Percepțiile umanității.

   În viziunea artistului Marius Burhan, tematica propusă în lucrările prezentate ”acoperă mai multe segmente, precum: lumea violentă/imperfectă a trecutului, cu eroii săi tragici, epoca comunistă - ca expresie a viziunii oficiale a sistemului, și prezentul, reprezentat de lumea capitalistă și ea cu eroii săi constructori ai viitorului”.

    ”Se pune accent pe relația dintre artă și politică, frecvent critică, probabil într-un regim democratic sau unul de aservire,  lucrărilor și proiectelor în sine, cu cele subterane, care poate să ofere o înțelegere a semnificațiilor și implicațiilor acestor lucrări. Se analizează reperele istorice, contextul  socio - politic, relația estetică cu regimul prin stabilirea unei anume dinamici a tiparelor tematico - stilistice în conexiunea cu mediul politic și explicitarea ei, sau contextualizarea profilului artistic de tip estic.

    Eșafodajul este reprezentat de perspectiva istorică, care se axează pe studiul surselor primare, pe structurarea cronologică a diferitelor lucrări, pe stabilirea raporturilor internaționale pe evenimente, state și artiști.”, subliniază artistul.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu