joi, 27 ianuarie 2022

Înfrățirea-ntre popoare...

 


România de-altădată 


Brașov


10 decembrie 1939





Centrul Cultural Reduta - așa cum a fost.

Poeții Petofi, Eminescu și Ady comemorați de muncitorimea din Brașov

    Corul muncitoresc Torekves din Brașov a organizat la 10 Decemvrie 1939, în sala arhiplină a «Redutei», o impresionantă comemorare a poeților Petofi — Eminescu — Ady. Muncitori români și maghiari s'au închinat împreună memoriei poeților umanitari și această manifestare comună a ridicat serata culturală brașoveană la rang de eveniment ardelean.

    Unul dintre punctele cele mad mișcătoare ale serbării, deschisă cu imnul Regal, a fost prezentarea poeziilor lui, Petofi, Eminescu și Ady în amândouă limbile. Scena reprezenta un tablou vivant colorat, compus din grupuri etnografice maghiare (secuești) și românești, și din muncitori cu ciocane. Din acest fond simbolic se desprindeau, dându-și mâna, recitatorii în limbile maghiară și română. 

    Corul soc. Torekves a executat cântece de Petofi și Eminescu, iar d-na A. Fcdor și d. Ștefan Juhâsz au cântat compozițiile originale ale dirijorului Carol Molnâr după textele lui Ady. A stârnit entuziasm corul recitativ al muncitorilor tineri. Compoziția paralelă a poeziilor petofiene Cântecul lupilor și Cântecul câinilor a deslănțuit furtunoase aplauze.

    Conferențiarii serbării au relevat paralelismul în desvoltarea culturii române și maghiare și au accentuat necesitatea istorică a celor două popoare de a se sprijini reciproc, scoțând în relief rolul de unire între națiuni rezultat din sforțările sociale ale muncitorimei.

    Senatorul Gheorghe Urzică, cunoscutul conducător al muncitorilor grafici, într'o expunere în limba română, a analizat patriotismul revoluționar al lui Petofi, filosofia adâncă a lui Eminescu și actualitatea socială a lui Ady și a subliniat în chip special simpatia lui Ady față de poporul român, exprimată în repetate rânduri.

    «Amintindu-ne de cei trei poeți — a spus senatorul Urzică — simțim că prin modesta noastră manifestare contribuim la colaborarea sinceră între națiunea română șii cea maghiară și la înfiriparea legăturilor strânse culturale».

    Scriitorul Edgar Balogh, conferențiarul în limba maghiară al serbării, într’o excelentă expunere a vorbit despre importanța lui Petofi, Eminescu și Ady, din punct de vedere al istoriei sociale. S'a oprit îndelung asupra ținutei politice a lui Petofi și asupra relațiilor naționale ale revoluției maghiare. Apoi a analizat importanța lui Eminescu în creiarea unei culturi naționale românești.. După părerea conferențiarului, ceeace dă actualitate poeziilor lu. Ady este faptul că poetul așteaptă dela muncitorime realizarea visurilor de libertate și progres. In încheiere a citat proaclamația lui Bem, păstrată în muzeul din Brașov: „Maghiari, Sași și Români, întindeți-vă mâini frățești, lăsați la o parte toată ura națională și fiți împreună fericiți".

Publicul serbării muncitorești a răsplătit cu aplauze fiecare punct din program.

(Nipujsăg, VIII, nr. 314, p. 3, 1939, Brașov)

***Articol publicat în Revista Convorbiri literare, 

Nr. 10 - 12, octombrie - decembrie 1939.

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu