marți, 11 ianuarie 2022

Exponatul lunii - Cuza Vodă Domnitorul Românilor

 


Muzeul Județean Ștefan cel Mare Vaslui 


ianuarie 2022




Litografie, Edit G. Sion (Bacău) / Imp. J. Löwy, Wien

    Lucrarea Cuza Vodă Domnitorul Românilor este realizată după o litografie de Carol Popp de Szathmáry și îl reprezintă pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza (Alexandru Ioan I) figură întreagă, purtând uniformă de colonel cu patru ordine străine și mantie. Acesta este reprezentat în picioare, din semi-profil spre stânga, privind frontal. În mâna dreaptă ține o foaie făcută sul și este sprijinită pe o masă acoperită cu o draperie pe care se află alte două documente alături de patru cărți, sceptrul și căciula cu panaș. Mâna stânga se sprijină pe garda sabiei. Poartă o tunică neagră ornată cu brandenburguri, epoleți și broderii din fir auriu și diagonală cu margini deschise, având pe piept, în stânga, plăcile celor patru decorații străine: Ordinul Medgidie (1860), Ordinul „Sf. Mauriciu și Sf. Lazăr” (1861), Ordinul Mântuitorului (1862) și Ordinul Osmanie (1864). Pantalonul este alb cu vipușcă și broderii. Pe umeri poartă o mantie. În planul secund, în partea dreaptă, se află jilțul domnesc cu monograma Principatelor Unite Române pe spetează.

     Față de primul tiraj al litografiei imprimat de Rose-Joseph Lemercier (1803-1887, fotograf, litograf și tipograf francez, unul dintre cei mai importanți litografi ai secolului XIX) la Paris în 1851, această litografie are inscripții diferite și este editată de G[heorghe] Sion, (1885-1944, magistrat și filantrop român). A fost imprimată în stabilimentul lui J. Löwy (1834-1902) la Viena, posibil în 1909 când s-au marcat 50 de ani de la Unirea Principatelor Române.

     Inscripțiile litografiate în imagine, prezintă în partea stânga: Edit. G. Sion (Bacău), iar în dreapta: Impr. J. Löwy, Wien.

     În centru, jos, este prezent titlul litografiei: Cuza-Vodă / Domnitorul Românilor, întrerupt de stema țării, iar dedesubt citatul: „O clipă apărut-ai în planul veciniei / Și veșnice mari fapte lăsat-ai României” / V. Alecsandri, cu legenda „Vezi domnia marelui domnitor Alexandru Ioan I Cuza/ și opera glorioasă a Românilor de M. Săvel”.

 ***Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu