duminică, 17 octombrie 2021

București - India - Hawaii - Mexic: Harta călătoriilor realizate de scriitorii români

 


Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi 


București


13 - 31 octombrie 2021




    Vă invităm să vizitaţi micro-expoziţia București - India - Hawaii - Mexic: Harta călătoriilor realizate de scriitorii români deschisă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi până pe 31 octombrie 2021.

    Aceasta face parte din cadrul proiectului Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală realizat de Secția Programe în colaborare cu Secția Patrimoniu a Muzeului Naţional al Literaturii Române. Conceptul proiectului constă în selecția unor materiale din arhiva MNLR și crearea unor legături vizuale și de conținut cu specificul și cu misiunea muzeelor gazdă din Capitală.

    Micro-expoziția prezintă câteva dintre însemnările scriitorilor români din călătoriile lor, iar harta pe care o propunem vizitatorilor pornește din București și va avea opriri în Italia, Franța și va ajunge până în îndepărtatul Hawaii, cu o scurtă excursie în Mexic.

    Fie că vorbim despre cărțile poștale care surprind primele impresii de la Genova (Elveția), „mare – primăvară – strașnic de frumos”, adresate de Sextil Pușcariu surorii sale, fie că ne aruncăm privirea asupra unui „ricardo di Pisa”, în așteptarea zorilor pentru vizitarea orașului, călătoriile în Italia au fascinat cel mai mult scriitorii români.

    Nu vom ocoli Berlinul, mai exact strada Tiergarten, pe care o vom străbate împreună cu Mateiu Caragiale, pentru a face o comparație între palatele vieneze ale nobililor și casa contelui Tiele Winckler.  În Grecia vor ajunge Nicolae Iorga și Ion Pillat.

    Ne îndreptăm apoi spre India la bordul vaporului japonez Hakone Maru  împreună cu Mircea Eliade, în drum spre India, unde scriitorul începe să ia lecții de sanscrită și unde leagă prietenii și poartă conversații cu intelectuali din mai multe țări. Mirajul depărtării ne va purta până în tropicalul Hawaii (Honolulu), unde Ștefan Baciu s-a stabilit şi a locuit până la sfârşitul vieţii. O scurtă călătorie în Mexic vom face împreună cu Marin Sorescu.

   Micro-expoziția se află la etajul I al Muzeului Hărților şi vizitarea acesteia este inclusă în biletul de acces în muzeu.

Vă aşteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu