marți, 3 august 2021

Exponatul lunii - Țintar cu...vechime

 


Muzeul Regiunii Porților de Fier 


Drobeta - Turnu Severin 


august 2021




    Jocurile au fost dintotdeauna o parte importantă din natura umană, influenţând în diferite moduri dezvoltarea gândirii. Încă din antichitate, jocurile au fost privite ca fiind un mod excelent de a petrece timpul liber într-o manieră utilă, iar observarea progreselor într-un timp scurt a contribuit la popularitatea lor. Asemănător sporturilor, jocurile reprezintă o măsurare a forţelor între doi sau mai mulţi participanţi, cel mai iscusit dintre jucători având mândria de a fi numit învingător la final.

    Un joc destul de popular a fost Moară sau Țintar. Acest joc de societate necesită o gândire strategică. Tabla de joc este alcătuită din trei pătrate concentrice ce au toate liniile unite prin linii perpendiculare. Fiecare jucător începe cu câte nouă piese (jetoane), ce pot fi reprezentate de oricare nouă piese relativ similare. Originea acestui joc nu este certă, însă, se crede faptul că a fost inventat în Egipt, cândva în perioada anilor 1400 î.Hr. Cu toate că există dovezi ale prezenței jocului în mai multe părți ale globului, popularitatea sa în Europa a crescut abia în secolul al XIV-lea, mai ales la Curțile regale.

    Artefactul expus a fost descoperit în castrul Drubeta și este încadrat cronologic în secolele al II-lea și al III- lea. Este paralelipipedic, cu dimensiunile: L = 28 cm., l =28 cm.; Gr=6 cm., realizat din pastă de lut cu nisip și păstrat aproape în întregime. Are, pe una din suprafețele mari, incizat jocul Țintar. A fost descoperit în urma cercetărilor arheologice sistematice, efectuate la începutul anilor 1960, sub coordonarea arheologilor dr. Mișu Davidescu și dr. Grigore Florescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu