sâmbătă, 15 mai 2021

Obiectul lunii

 


Muzeul Național Bran 


mai 2021




    Această "mașinărie" a timpului – războiul de țesut, care țesea povești încondeiate cu sucala și firele colorate, ajutate de mâinile pricepute și neobosite ale bunicilor și străbunicilor noastre, povești care se găseau pe toate rafturile bibliotecilor personale respectiv, casele dragi.

    Războiul de țesut, aproape că nu lipsea din nici o casă, gătită cu podoabe tradiționale, fiind o companie fidelă a femeilor de la sate, mai ales în zilele de iarnă când nu puteau trebălui mai mult afară. El însuși este o poveste, pe care cu drag, vrem să o împărtășim cu voi.

    Pentru că și Branul are o carte de identitate – Muzeul Satului Brănean, parte a Muzeului Național Bran și pentru că, în câteva din gospodăriile aflate aici avem această comoară, care depăna povești minunate, ne-am propus să vă prezentăm una dintre acestea, Războiul de țesut – aflat în Casa cu ocol.

    Război de ţesut orizontal, cu 7 piese, din Moieciu de Jos, județul Brașov, care datează din secolul al XIX-lea.

Are patru picioare, cu câte trei stâlpi care susţin două suluri cu iţe şi vătale.

Urzeala se desfăşoară de pe sulul din spate pe cel din faţă şi este menţinută întinsă.

Iţele sunt antrenate de patru tălpici, dispuşi pe podea şi suspendaţi prin legături cu sfoară.

    Chiar dacă, pentru o lungă perioadă de timp a fost lăsat uitării, ne bucurăm să aflăm că toate lucrurile frumoase realizate cu ajutorul războiului de țesut, încă se află în casele noastre, iar războiul este din nou "la modă".

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu