duminică, 21 februarie 2021

Portrete feminine de odinioară

 


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca


22 februarie - 9 martie 2021




     Mâine, 22 februarie, de la ora 10:00, va avea loc vernisajul online al expoziției Portrete feminine de odinioară. Grafică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, realizată de MNIT, în parteneriat cu Direcția Casa Municipală de Cultură, prin Serviciul Programe și Strategii Culturale și pentru Tineret.

     Expoziția este alcătuită din 18 reproduceri ale unor portrete feminine în gravuri sau acuarele din secolul al XIX-lea, aflate în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Șirul acestor portrete pornește de la doamne din înalta societate și continuă cu actrițe ori dansatoare celebre în epocă, ce au performat pe scenele europene sau transilvănene

     Galeria de portrete include și personalități cu o viață desprinsă parcă din filme, cum este cazul actriței franceze Élisabeth-Rachel Félix, cunoscută și ca Mademoiselle Rachel. Frumoasa și talentata actriță a fost iubită de capete încoronate ale vremii, printre care împăratul Napoleon al III-lea al Franței sau Alexandre Colonna-Walewski, fiul natural al împăratului Napoleon I al Franței. O altă celebritate este Fanny Elssler, prim-balerină la Kaiserliches und Königliches Hoftheater din Viena. Balerina austriacă a evoluat pe marile scene ale lumii, ajungând până în Lumea Nouă, unde a fost primită chiar de președintele Statelor Unite ale Americii, Martin Van Buren, ori Marie Lafarge Capelle, condamnată la închisoare pe viață în 1840, într-un proces controversat în epocă.

    Acestor portrete li se adaugă o mică serie de portrete compoziționale (Victorine, Flora, Fată la fântână, Mă iubește – Nu mă iubește), precum și reproduceri de secol XIX după opere consacrate, ilustrând interesul pentru maeștrii artei universale.

    Litografiile prezentate în cadrul expoziției provin din fondurile Bibliotecii Universitare Clujene, transferate în patrimoniul Societății Muzeului Ardelean, la începutul secolului al XX-lea.

    Doamnele de odinioară pot fi admirate de public în spațiul expozițional din Turnul Croitorilor (str. Strada Baba Novac nr. 35), în perioada 22 februarie – 9 martie 2021.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu