duminică, 19 septembrie 2021

Istoriile Clujului

 


Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei 


Cluj - Napoca


21 septembrie 2021
   Clujul nu are o singură istorie, ci mai multe. Putem vorbi despre istoria locului și istoria oamenilor, despre clădiri și demolări, despre evenimente sau personalități, despre cultură materială sau spiritualitate, despre conviețuire și tensiuni, despre glorie și declin, și despre câte și mai câte.

   Noi am ales să vorbim despre câteva dintre istoriile acestui oraș printr-o expoziție – Istoriile Clujului, la al cărei vernisaj vă invităm marți, 21 septembrie, de la ora 15:00, la sediul MNIT, etajul 1.

    Expoziția reprezintă o prezentare sintetică și clară, în care să rezumăm ceea ce se știe și chiar să punctăm ceea ce nu se știe despre Cluj. Am pregătit și câteva noutăți, artefacte descoperite în timpul celor mai recente cercetări arheologice din centru, sau din loturi nepublicate până acum.

     Această incursiune în trecutul Clujul, din neolitic până astăzi, este ilustrată cu bunuri din colecția muzeului, iar temele prezentate sunt alese în funcție de acest patrimoniu.

     Le suntem recunoscători tuturor celor care ne-au ajutat, chiar dacă unele dintre materialele oferite au fost utilizate doar pentru pregătirea expoziției: Laviniu Lazăr, Radu Lupescu, Radu Mârza și Anca Bâlc, Direcția Județeană de Statistică Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Biblioteca Județeană Octavian Goga, Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Muzeul Hoștezenilor al Parohiei Reformate Cluj.

     Le mulțumim și colegilor care ne-au pus la dispoziție material științific, ne-au consiliat și corectat. Orice eroare rămasă ne aparține.

Curatori: Ana-Maria Gruia, Cristian-Aurel Roman

Design expoziție: Török Károly

Fotograf expoziție: Sergiu Odenie

Concept imagine/promovare: Geanina Simion, Ioana Savu-Gruiță

Ilustratori: Radu Oltean, Adrian Barbu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu